Categoriearchief: Activiteiten informatief

Verhalendag

Gastvrije verhalen in het Huis van Compassie

Zondagmiddag 22 mei wordt een middag vol gastvrije verhalen in het Huis van Compassie te Nijmegen. Dan organiseert de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen (RLRN), in samenwerking met het Huis van Compassie, vanaf 12.30u. tot 17.00u., aan de Groenestraat 170, de Verhalendag 2016. Een middag vol verhalen rondom het thema gastvrijheid. Het programma start om 13.00u. en opent centraal met vertellingen door kenner van het boeddhisme en hindoeïsme, hoogleraar Aziatische religies aan de RU, prof. dr. Paul van der Velde. Entree voor de verhalenmiddag is gratis. Lees verder

Geplaatst in Activiteiten informatief | Een reactie plaatsen

Podiumgesprek met Huub Oosterhuis: inspiratiebronnen

Woensdagavond 3 juni was Huub Oosterhuis te gast in de Boskapel, uitgenodigd door Het Huis van Compassie, de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen, Vincent de Paul Center en Augustijns Centrum de Boskapel.Zo’n honderdvijftig belangstellenden waren hierbij aanwezig. Een gelegenheidskoor, dat voor een groot deel bestond uit het Boskapelkoor, zong afwisselend een lied van Oosterhuis.
Oosterhuis neemt de toehoorders mee in een expositie over zijn inspiratiebronnen. Hij benoemt er drie: het ethisch appèl vanuit de joodse bijbel, de Thora; de Psalmen en alle poëzie van de wereld. Lees verder

Geplaatst in Activiteiten informatief, Nieuws | 1 reactie

Moskee College Tour

MCTFlyerIn het kader van de onlangs ondertekende Vredesverklaring van Nijmegen openen op 6 maart drie moskeeën in Nijmegen hun deuren om actief in gesprek te gaan met buurtbewoners, scholieren en studenten tijdens een “Moskee College Tour,” tussen 14:00u en 17:00u. Na het vrijdagmiddaggebed willen moslims graag hun mede-stadsbewoners ontmoeten om te praten over de islam en uitleggen hoe ze in het dagelijks leven invulling geven aan hun geloof. Ook is er ruimte om stil te staan bij de recente verschrikkelijke aanslagen in Parijs en Kopenhagen.

Lees meer op de site van de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen.

Geplaatst in Activiteiten informatief, Nieuws | Een reactie plaatsen

De Oversteek. Podiumgesprek over de Vredesverklaring van Nijmegen

De OversteekDe namen van de gasten zijn intussen bekend: Saïd Bouharrou (moslim), Toine v.d. Hoogen
(christenen), Rob Cassuto (jood) en Johan Dwarkasing (hindoestaan). Zij zullen zich buigen over de Vredesverklaring en gaan in gesprek over het in praktijk brengen van de ervan.

[Podiumgesprek op dinsdag 3 maart.] Donderdag 18 december was een bijzondere avond in Nijmegen. Vertegenwoordigers van de christelijke, joodse, islamitische en alevitische gemeenschappen in Nijmegen kwamen bij elkaar om een gezamenlijke verklaring tegen geweld uit naam van Religie te ondertekenen (zie: www.rlrnijmegen.nl).

In het Podiumgesprek op dinsdag 3 maart willen we hier gezamenlijk op voortbouwen. Hoe kan de Vredesverklaring in praktijk worden gebracht: welke voornemens hebben wij, welke concrete activiteiten zijn mogelijk, en hoe kan hierin samen worden gewerkt.

Opzet van de avond: Lees verder
Geplaatst in Activiteiten informatief, Nieuws | Een reactie plaatsen

Het meisje met de zwavelstokjes

Het meisje met de zwavelstokjesTijdens Kerstmis lag een meisje
te kleumen in de wintersneeuw.
Het gebeurde lang geleden,
zeker langer dan een eeuw.

Zij warmde zich aan zwavelstokjes
in die ijzig koude nacht.
Droomde van een prachtig kerstfeest,
niemand die toen aan haar dacht.

Musical uitgevoerd door het Nijmeegs Kinderkoor onder leiding van Wilma Drenthen
Met medewerking van accordeonist Gerie Daanen en vertelster Julia Klep

Zondag 14 december 2014 om 15.00 uur
Boskapel, Graafseweg 276, Nijmegen
Toegangsprijs €5,- volwassenen, €2,- kinderen
(inclusief chocolademelk/koffie/thee).
Crèche voor kinderen jonger dan 4 jaar

Geplaatst in Activiteiten informatief, Nieuws | Een reactie plaatsen

Om AlleZielen 2014

Om AlleZielen (poster)(Klik op de afbeelding links om de poster te downloaden.)

Op zaterdag 1 november nodigen we je uit voor een belevingstocht Om AlleZielen. Tussen 19.00 en 21.00 uur ben je welkom om in en rondom de Boskapel een weg te gaan om je eigen ziel en om de zielen van je overleden dierbaren; kortom een tocht vol herinneringen en een tocht vol perspectief. Aan deze tocht kan zowel jong als oud deelnemen: samen, met het gezin of alleen. Ieder bepaalt zijn eigen tempo en zijn eigen weg. Ieder beantwoordt voor zichzelf de vraag: wie draag jij met je mee? Dat kan een kind, man, vrouw, broer of zus zijn, een vriend of vriendin of nog iemand anders, of zelfs de naamloze doden in deze wereld.

Vervolgens kan iedereen op zijn eigen wijze in en rondom de Boskapel langs rituelen en activiteiten vol symboliek gaan: men kan de naam van de overledene laten zingen, kaarsen aansteken, gedachten in een levensboom hangen, meewerken aan een monument, vertellen, de stilte opzoeken, gedichten beluisteren, herdenken en uitkijken naar een nieuw perspectief. Veel activiteiten zijn ook geschikt voor kinderen, daarnaast is er een kinderverhalen- en speelplek. Tussendoor kunt u op adem komen in het troostcafé. Al gaandeweg ontstaat er zo ieders eigen persoonlijke belevingstocht Om AlleZielen.

Het is een tocht voor zinzoekers, spirituele zoekers, voor gezinnen, kinderen, jongeren, ouderen. Het is een tocht voor jou en mij. Welkom! Lees verder

Geplaatst in Activiteiten informatief, Nieuws | 1 reactie

Oude spiritualiteit, nieuwe wegen

flyer Oude Spiritualiteit nieuwe wegenDinsdag 28 oktober om 20.00 uur. Podiumgesprek met als speciale gast: Prof. dr. Manuela Kalsky.
Gespreksleider: Ekkehard Muth. Plaats: Huis van Compassie.

In onze samenleving groeit de behoefte aan spiritualiteit en we kunnen ons afvragen: waar uit komt die behoefte uit voort? Hoe kunnen we daar als kerk en samenleving aan voldoen? Oude tradities bieden een grote spirituele rijkdom, maar wat kunnen we daarmee in onze huidige tijd? We leven in een dynamische wereld en in een veranderende samenleving met een grote diversiteit aan mensen, ieder met zijn/haar eigen gevoelens, geloof en culturele achtergrond. Lees verder

Geplaatst in Activiteiten informatief, Nieuws | Een reactie plaatsen

Sacramenten: voedsel voor onderweg. Ontmoetingsdag van de Augustijnse Beweging

Zaterdag 11 oktober om 10.00 uur in de Boskapel. Een dag over de betekenis van de sacramenten in ons persoonlijk leven en in dat van de Kerk, en de visie van Augustinus daarop. Inleider Herwi Rikhof. Zie ook de flyer. Lees verder

Geplaatst in Activiteiten informatief, Nieuws | Een reactie plaatsen

Afghanistangangers – een avond met Arnon Grunberg en Qader Shafiq

flyergrunbergwebDinsdag 3 juni, van 20 to 22 uur in de Boskapel.
(Klik op de afbeelding voor de flyer.)

Auteur Arnon Grunberg was tweemaal ‘embedded’ bij de Nederlandse troepen om te schrijven over Afghanistan. Afgelopen winter was hij voor het eerst sinds 2011 terug om het land en de mensen op een andere manier te leren kennen. Samen met de Nederlandse dichter van Afghaanse afkomst Qader Shafiq, die hem rondleidde, trok hij van Kabul naar Jalalabad en van Mazar-i-Sharif naar de Panjshir-vallei. Zij doen in Nijmegen verslag van hun reis.

We beginnen de avond met de première van de door Qader Shafiq gemaakte film over de reis. Vervolgens gaan Arnon Grunberg en Qader Shafiq in gesprek, daarbij ondersteund en aangemoedigd door Paul Oosterhoff. Vervolgens is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan de reizigers.

Datum/Tijd: dinsdag 3 juni van 20.00-22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Plaats: Boskapel, Graafseweg 276 Nijmegen
Kosten: € 7,- inclusief koffie (of naar draagkracht)
Voor wie: iedereen is welkom. Reserveren is niet nodig.

De avond vindt plaats in het kader van het Podiumgesprek, een gezamenlijk initiatief van de Boskapel, de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen (RLRN), Vincent de Paul Center en het Huis van Compassie van de diaconie Nijmegen. Deze keer in samenwerking met COS Gelderland.

Nadere informatie: (024) 322 84 80, www.huisvancompassienijmegen.nl, www.arnongrunberg.com

Geplaatst in Activiteiten informatief, Nieuws | 2 reacties