Nijmeegs jongenskoor

Twee dromen ontmoeten elkaar

Wilma Drenthen, oprichter en dirigent van het Nijmeegs Kinderkoor, droomt al sinds lange tijd van een jongenskoor. In gemengde kinderkoren zijn vaak de meisjes in de meerderheid en voelen jongens zich er minder thuis. Daarom wil zij juist jongens de kans bieden om in koorverband te kunnen zingen. Zo wil zij haar steentje bijdragen aan de zangtraditie van mannen… want stel je voor dat dat verloren gaat! (Lees meer over de droom van Wilma Drenthen)

En in het Augustijns Centrum de Boskapel willen we graag aan kinderen de gelegenheid bieden om hun natuurlijke zin voor spiritualiteit en schoonheid verder te ontwikkelen. De oude kerkvader Augustinus was een fervent zanger, want zo zegt hij: wie zingt komt in aanraking met wat boven het alledaagse uitstijgt. (Lees meer over de droom van de Boskapel)

Op 20 februari 2015 haalde het zelfs het NOS-journaal: koren trekken aan de bel omdat er steeds minder mannen zijn die kunnen zingen.

Zingen in het jongenskoor is een bijzondere ervaring

De kinderen leren er zingen, de stem, adem en het hele lijf goed gebruiken. Ze leren noten lezen en van blad zingen, daarbij werken we met de methode Jongleren – van blad zingen voor iedereen van Silvère van Lieshout. Zo maken de jongens zelf muziek, in plaats van muziek alleen maar te consumeren. De jongens ontwikkelen een wel heel bijzonder talent. Bovendien leren ze om in gemeenschap te werken, zingen doe je namelijk sámen, je bent daarbij afhankelijk van de anderen, maar zij hebben juist ook jou nodig. Zingen in het jongenskoor betekent werken in een team.

Tegelijkertijd maken de kinderen kennis met leuke en prachtige muziek. En al doende zullen zij ervaren dat juist ook klassieke muziek ontzettend gaaf kan zijn. Heel veel muziek heeft religieuze thema’s of gaat over dingen die het alledaagse overstijgen, zoals: liefde, verdriet, vreugde, ervaringen van dat er meer is tussen hemel en aarde. Muziek voert je mee naar een andere wereld; noem het maar de wereld van de spiritualiteit.

Het jongenskoor biedt een ervaring waar zij niet alleen op muzikaal gebied een leven lang plezier van zullen hebben.

Als de startfase van het jongenskoor eenmaal voorbij is zoeken we het podium op. Dat kan een presentatie zijn voor ouders, familie en vrienden, of de medewerking aan een viering in de Boskapel, maar we streven natuurlijk ook naar eigen uitvoeringen.

Het koor in het kort

 • Voor jongens in groep 4, 5, 6
 • Repetities: woensdag 16.30 – 18.00 uur
 • Start: 2 september 2015
 • Dirigent: Wilma Drenthen
 • Contributie: 225,-/jaar (de eerste vier keer gratis)
 • Waar: Boskapel, Graafseweg 276, 6532 ZV Nijmegen

Tijdens de repetities is er een wachtruimte met koffie en thee voor de ouders of begeleiders. Uiteraard mogen de ouders soms even komen luisteren.

De repetities zijn vanaf 2 september elke woensdag van 16.30 tot 18.00 uur. De eerste vier keer mag je vrijblijvend komen kijken. Meld je aan om vrijblijvend kennis te komen maken!

Meer informatie en aanmelding:
Marjolijn Esser: tel. 024-3560070 of 06-29132108
Ekkehard Muth: tel. 026-4953153 of 06-17112278,
of via e-mail: jongenskoor@boskapel.nl

3 reacties op Nijmeegs jongenskoor

 1. Joop Elbers schreef:

  Ook ik (73 jaar) heb vroeger gezongen bij het Mariakoor en enorm veel plezier gehad. Ik ben Nijmegen verlaten en ik zing nog steeds bij het Scheveningse Zangcollege Laus Deo. Een prachtig koor en we zingen de helft van ons repertoire missen en motetten van de Pueri Cantores waar het Mariakoor vroeger deel van uitmaakte.
  Mijn zoons zitten ook nog steeds in de muziek en leiden verschillende koren zowel in Heumen als in Den haag. Ook van mijn kant : veel succes!

 2. Guus Augenbroe schreef:

  Wat een geweldig initiatief. Eindelijk wordt er weer gezongen!

  Al jaren is het ons een doorn in het oog dat er op de basisscholen
  zo weinig (niet?) gezongen wordt. Als pianodocent wil ik mijn leerlingen
  ook wel eens laten zingen, maar ze zijn zo iets natuurlijks totaal niet
  meer gewend.
  Hopelijk gaat dit lukken!
  Dit geweldige nieuws hebben we ook op onze site http://www.amajagu.nl/nieuws.html gezet.

 3. g.elbers schreef:

  Hopende dat dit gaat lukken en blijft voortbestaan. Zie vroegere Mariakoor , zangers van de Keyzer Karelstad , waarvan nog leden bij Nijmeegs Mannnenkoor zingen. Zie ook de gasten koren bv. uit Frankrijk , die inmiddels nog bestaan 150 jaar en nog mooie stemmen kweken. het repertoire mag dan ook divers zijn. Vaker is geprobeerd zo iets weer op te zetten. Hopende dat het lukt en het koor net zo beroemd wordt als Petit Chanteurs de Crois de Bois uit Parijs. Veel succes.

Geef een reactie