Verhalen 2019

.

Aandacht
Hebben wij nog genoeg oog voor elkaar en hoe kunnen we elkaar blijven ontmoeten?
In gesprek en in beweging gaan we verkennen wat echte aandacht ons kan brengen. Samen met een jongere gaan we in gesprek over aandacht en ‘gezien worden’. Vervolgens gaan we in verschillende oefeningen kijken naar het effect van aandacht. Dit zal belicht worden vanuit maatschappelijke actualiteiten en welke rol wij hierin kunnen innemen. Kom gerust eens binnen!
Annemiek van Hove, namens Ieder Talent Telt zal samen met een jongere ingaan op wat aandacht met ons doet.

 

 

.

‘Leven in aandacht’, dé les van zenmeester Thich Nhat Hanh
‘Ik adem in en ik weet dat ik in adem, ik adem uit en ik weet dat ik uitadem.’
Als het ons lukt, in elk moment volledig aanwezig te zijn voor ons zelf en voor de wereld om ons heen, dan zijn we in staat om te gaan met wat er in en om ons heen gebeurt.
We zullen luisteren naar een stukje uit de leerrede van de Boeddha over de ‘vier verblijfplaatsen van de aandacht’ (de zgn. Satipatthana soetra) en zullen de aanbevelingen van de Boeddha in praktijk brengen in een korte meditatie.
Voor iedereen die nieuwsgierig is!
‘Ik adem in en ik weet dat ik inadem, ik adem uit en ik glimlach.’

Carla Schoenmakers is een ervaren beoefenaar in de traditie van Thich Nhat Hanh. Ze werkte jarenlang bij ‘Blijf van mijn Lijf’ en Vluchtelingenwerk en is momenteel vrijwilliger bij het Huis van Compassie en Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen voor COC-Nederland.

 

.

‘Een bedelaar als leermeester’
Dit verhaal heb ik geschreven naar aanleiding van een intensieve ervaring op reis in Thailand.
Die ervaring heeft veel indruk op mij gemaakt en draag ik nog altijd met me mee.
Het waargebeurde verhaal begint met geen aandacht willen schenken tot ik uiteindelijk niet anders
kon dan wel aandacht geven. Het heeft me veel opgeleverd.
Na het vertellen van het verhaal leid ik een korte meditatie om jullie daarna uit te nodigen om te gaan schrijven over het thema aandacht.
Dat kan zijn dat iets in het verhaal je heeft geraakt of je eigen ervaringen met aandacht of juist geen aandacht.
Daarna kunnen we delen wat jij wil delen. Daar ben je natuurlijk vrij in.
Je bent van harte welkom.

Ik ben Elise van Riet
Ik heb meer dan 25 jaar mensen begeleid met hun levensvragen en problemen in mijn eigen praktijk.
Dat heb ik met veel plezier en aandacht gedaan , maar ben daar nu mee gestopt.
Ik vertel al 10 jaar verhalen, ben lid van de Vertelkring het Vijfde seizoen uit Nijmegen, waar we verhalen met elkaar delen en we regelmatig samen of individueel naar buiten treden bij allerlei gelegenheden. Ik houd van allerlei soorten verhalen ,maar vind het prettig als de verhalen een bepaalde diepgang hebben.
Verhalen zijn fascinerend , spannend , vol schoonheid en wijsheid .
Ik vertel ze met veel plezier en passie. Ik ben altijd op zoek naar verhalen, maar soms vinden de verhalen mij en schrijf ik ze op.
Ik ben al jaren lid van een schrijfgroep de Schrijfwijzen en begeleid soms schrijfworkshops.

.

Aandacht als transformatieve kracht
Aandacht kan de wereld veranderen. Of het maakt dat wij met andere ogen naar dezelfde realiteit kunnen kijken. Aandacht staat in het centrum van deze wisselwerking.
In enkele verhalen zal verhalenverteller Bas Meisters laten zien wat aandacht vermag. Aandacht als moment van opmerkzaamheid of aandacht als meditatieve levenshouding die openheid creëert.
Bas Meisters zoekt in de verhalen altijd naar de dialoog. Dat is soms tijdens het verhaal, maar kan ook achteraf zijn, wanneer de clou bekend is. Verhalen laten niemand ongeroerd en kunnen daarmee een goede opstap zijn naar een wezenlijk gesprek.
Bas Meisters zal namens het Centrum Ontmoeting in Levensvragen (COiL) verhalen vertellen die mensen raken en zin kunnen geven aan het leven. Hij is vanuit COiL regelmatig te gast als verhalenverteller bij verschillende zorginstellingen in Nijmegen.

.

Universeel soefisme
Veel mensen verlangen naar geestelijke groei en vrijheid en zoeken wegen om dit te realiseren. Het universeel soefisme is een spirituele levenshouding die ons kan helpen om bewuster en liefdevoller in het leven te staan.
Deze vorm van soefisme is universeel omdat het de mystieke kern van alle wereldreligies erkent en eert. Voorbij alle culturele verschillen gaat het om de religie van het hart dat zich richt op liefde, harmonie en schoonheid.
Universeel soefisme helpt ons dit te realiseren in het dagelijks leven. Het pad is voor iedereen anders en daarom kent het universeel soefisme geen dogma’s of dwingende leefregels. Je krijgt inspiratie om je hart te openen voor jezelf en anderen en het licht van je ziel te ontdekken.

Ik ben Henk Smaling. Door muziek, zang en verhaal hoop ik jullie duidelijk te kunnen maken waar het in het universeel soefisme om gaat. Maar het mooiste zou zijn als ik jullie wat van de beleving van het soefisme mee kan geven. Zie er naar uit. Van harte welkom!

.

‘Shim Cheong, dochter van de blinde yangban’

Ik wil graag het verhaal vertellen van Shim Cheong, de toegewijde dochter van een arme, blinde yangban. Shim Cheong is bereid haar levensgeluk op te offeren om zo haar vader, die in zijn dwaze optimisme een enorme belofte aan de goden heeft gedaan, te helpen zijn belofte gestand te doen.

Het is een verhaal over het onbaatzuchtige offer van een jonge vrouw met een groot en zuiver hart, die zich zonder wrok en zonder te oordelen wegcijfert, uit liefde en trouwe toegenegenheid jegens haar vader.

Het is een duizenden jaren oud sprookje uit het oude Korea, dat in het collectieve geheugen van de Koreanen zit gebeiteld. Het gaat over een aantal kernwaarden van dit uitzonderlijke land, zoals kinderlijke eerbied en onbaatzuchtige offerbereidheid t.o.v. de ouders, de grootouders en de voorouders.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie