Themadag gemeenschapsvorming

Themadag: Geloofsgemeenschap: groeien aan elkaar ?!

Hoe verbondenheid kan groeien door te delen in elkaars geloof, in liefde en vriendschap.

Wanneer: Zaterdag 7 december 2019
Waar: Boskapel, Graafseweg 276 in Nijmegen
Tijd: 10.00- 16.00 uur. Vanaf 9.30 inloop met koffie en thee
Kosten: € 20,- inclusief lunch/koffie/thee/drankje
Opgeven: Voor 1 december bij Stadklooster Mariken of Kapelgemeenschap ter Linde
of het Augustijns Verband.

Deze themadag is een gezamenlijk initiatief van Stadsklooster Mariken – voorheen Augustijns Centrum de Boskapel in Nijmegen, het landelijke platform Augustijns Verband en Kapelgemeenschap ter Linde, in Uden

Informatie over de themadag:
In deze tijd waarin individualisme heerst en mensen vooral gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling is het ergens bij horen niet meer zo vanzelfsprekend. Steeds meer mensen verlangen naar een vorm van gemeenschap.

Tijdens deze themadag zal in de ochtend gemeenschapsvorming belicht worden vanuit de Christelijke traditie. Het gedachtegoed van Augustinus zal als inspiratiebron dienen. Ook hij vond het fijn om aanvankelijk met vrienden en later, toen hij eenmaal bisschop was, met clerici samen te zijn, samen te werken en samen te leven. Maar hij wist ook: dat gaat niet vanzelf!

Zijn grondhouding was hierbij dat ‘God oplicht in mensen’, en dat je elkaar nodig hebt om samen een gemeenschap te vormen. Belangrijke tools hierbij zijn: verbinding zoeken met elkaar, gelijkwaardigheid en vooral ook het samenwerken in een sfeer van vriendschap.

In de middag zullen we breder stilstaan bij de vele aspecten die bij gemeenschapsvorming komen kijken, waarbij ook de menselijke en meer praktische aspecten aan het licht komen.

Tijdens de ochtend zal pater Pierre Paul Walraet, kruisheer, ingaan op de visie van Augustinus op gemeenschapsleven en op welke wijze bijv. een geloofsgemeenschap hier vandaag de dag nog zijn inspiratie uit kan halen.

In de middag zal Henk Trimbach eerst een korte inleiding geven over gemeenschapsvorming en een aanzet geven om groepsgewijs interactief te werken aan de vraag: ‘welke bouwstenen zijn nodig bij gemeenschapsopbouw”, “wat zijn mogelijkheden en valkuilen”.

De dag zal afgesloten worden met een korte viering die geleid wordt door Joost Koopmans osa. Els Verheggen (voorzitter bestuur Augustijns Centrum de Boskapel) zal als dagvoorzitter deze themadag leiden.

Programma: Themadag
9.30 – 10.00 inloop koffie en thee
10.00- 10.15 opening – Els Verheggen – dagvoorzitter
10.15 – 11.15 lezing – p. Pierre Paul Walraet, osc
11.15 – 12.00 vragen en gesprek met het publiek
12.00 – 13.00 lunch
13.00 – 13.30 inleiding – workshop begeleiding – Henk Trimbach
13.30 – 14.30 workshop bouwstenen maken voor gemeenschapsvorming
14.30 – 14.45 koffie / thee
14.45 – 15.15 plenaire toelichting van de bouwstenen
15.15 – 15.20 slotwoord dagvoorzitter
15.30 – 16.00 slotviering o.l.v. Joost Koopmans osa.

Nadien is er gelegenheid om na te praten en te genieten van een drankje en een hapje.

Download de flyer.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie