Korendag 25 mei

My soul doth magnify the Lord…
van zingen in de viering naar koorgebed
studiedag voor koren met afsluitende vesperviering
met Hanna Rijken

Op zaterdag 25 mei organiseert de Boskapel / Stadsklooster Mariken een wel heel bijzondere studiedag voor koren en geïnteresseerde koorzangers.

De afgelopen jaren raakt de Nederlandse kerk- en korenwereld steeds meer in de ban van de Engelse korentraditie. Met name de choral evensong heeft in Nederland een hoge vlucht genomen.

Aan de hand van een toelichting op de liturgie van de evensong maakt Hanna Rijken ons vertrouwd met de speciale vormen van zingen die daarbij komen kijken: gezongen gebeden, meerstemmig reciterend zingen en de in elke evensong thuishorende Mag&Nunc, het Magnificat en het Nunc Dimittis samengevat in één compositie.

Een studiedag dus om als koor (en als individuele zanger) je palet van zangvormen flink uit te breiden. Daardoor geef je als koor nog meer kleur aan de vieringen en je biedt de mensen meer muzikale geloofsbeleving.
Aan het einde van de dag komt alles wat we geleerd en ingestudeerd hebben terug in de choral evensong waarmee we de dag afsluiten.

Programma:

10.00 uur Inloop
10.30 uur Welkom
Korte inleiding door Hanna Rijken
Zingen
12.30 uur Lunch
13.00 uur Zingen
14.30 uur Thee
15.00 uur Zingen
16.30 uur Vesperviering
Afsluiting

wanneer: Zaterdag 25 mei
tijd: 10.00 – 17.30 uur
plaats: Boskapel, Graafseweg 276, Nijmegen
voor wie: kerkkoren, cantorijen, andere koren, individuele zangers
kosten: € 20,- p/p inclusief lunch, koffie en thee
Postbank: NL35 INGB 0002 2069 16
Rabobank: NL47 RABO 0157 8328 56
aanmelding: tot 18 mei per mail aan korendag@boskapel.nl
informatie: www.boskapel.nl

Van zingen in de viering naar koorgebed
Uit de kloosters kennen we het koorgebed, waar de religieuzen met elkaar in het koor de getijden zingen. In de Engelse reformatie — u weet wel: toen Henry VIII. in 1532 de Anglicaanse kerk van Rome losmaakte met de welkome bijwerking dat hij vele male kon hertrouwen — verdwenen de kloosters in Engeland. Het koorgebed werd voortaan overgenomen door de koren in de kathedralen, colleges en kapellen, waar jongens- en andere koren al eeuwenlang de sterren van de hemel zingen. Het woord ‘koorgebed’ kreeg daardoor een heel nieuwe lading.
Van de zeven à negen getijden bleven het ochtendgebed, Matins, over en het avondgebed, de Evensong, een samenvoeging van de Vespers en de Completen.

Hanna Rijken, theoloog en musicus, is gepromoveerd op het fenomeen dat de evensong hier in Nederland zo’n bijzondere aantrekkingskracht heeft op spirituele zoekers en op mensen die de band met de kerken verloren zijn. Mensen voelen zich opgetild door de schoonheid van de muziek en de beleving van mystiek. Misschien ligt de sleutel voor een nieuwe manier van kerkzijn bij de muziek; en daarmee ook bij de koren.

Hanna Rijken
Dr. Hanna Rijken, theoloog en musicus, promoveerde in december 2017 aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam op een dissertatie ”My Soul Doth Magnify’. The Appropriation of the Anglican Choral Evensong in the Netherlands.’ Ze werkt als Postdoc Researcher aan een vervolgonderzoek over de Choral Evensong. Het onderzoek is een samenwerking tussen Oxford University en de PThU Amsterdam. Sinds 2016 is ze verbonden aan het Rotterdams Conservatorium als docent Kerkmuziek – Liturgiek. Hanna is oprichter en dirigent van het Vocaal Theologen Ensemble powered by PThU. Sinds 1 juli 2017 is Hanna Rijken predikant in algemene dienst van de Protestantse Kerk in Nederland, ten dienste van de Protestantse Gemeente Utrecht, met een bijzondere opdracht voor het project dat ze initieerde: interkerkelijke Choral Evensong & Pub op donderdagavond in Utrechtse binnenstadskerken.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie