SpiriscapesProgramma

13.00 Inloop

13.15 Welkom
door burgemeester Hubert Bruls

13.30 Presentatie van het Stadsklooster Mariken
Ekkehard Muth

Inventarisatie eerste reacties
René Grotenhuis

14.00 Spiriscapes in Nijmegen
Elevator-Pitches

De deelnemende initiatieven en organisaties stellen zich voor

15.00 Koffie / thee

15.30 Podiumgesprek
Hoe geven we samen vorm aan de Spiriscapes in Nijmegen?

16.15 Plekken van spiritualiteit en zingeving
in Nijmegen
René Grotenhuis

Afsluiting

16.45 Borrel

Tweedaagse Het symposium ‘Spiriscapes in Nijmegen’ op vrijdag 5 oktober vormt samen met de ‘Ontmoetingsdag van Geloofsgemeenschappen in vrij verband’ op zaterdag 6 oktober van 9.00 -16.30 uur een tweedaagse. Ook hiervoor bent u van harte uitgenodigd. Meer informatie op www.boskapel.nl > Ontmoetingsdag.

Uitnodiging
Nijmegen kent steeds meer initiatieven die op welke manier dan ook bezig zijn met zingeving en spiritualiteit in de breedste zin van het woord. Reden genoeg om samen met al deze initiatieven de ‘Spiriscapes in Nijmegen’, dus het Nijmeegs landschap van zingeving en spiritualiteit te verkennen.

Van harte nodigen we u/jullie uit voor het symposium
Spiriscapes in Nijmegen
5 oktober, 13.00-17.00 uur in de Boskapel
Graafseweg 276, 6532 ZV Nijmegen

Voorbij de materie zien we een behoefte aan gedeelde waarden en voorbij de eigen individualiteit proeven we een verlangen naar een overstijgend perspectief. Daarbij is het veld van spiritualiteit in de afgelopen jaren steeds breder geworden. Mensen beleven hun spiritualiteit op heel uiteenlopende plekken; denk bijvoorbeeld aan: musea, concerten, The Passion, Matteüspassion, festivals, stille tochten, lezingen, bijeenkomsten, enz.

Deze middag krijgt elk initiatief de ruimte om in een elevator-pitch van 5 minuten haar eigen werk te presenteren. Vervolgens willen we het spiksplinternieuwe Stadsklooster Mariken voorstellen. En tot slot willen we in een podiumgesprek verkennen hoe we samen nóg beter vorm kunnen geven aan de Spiriscapes in Nijmegen.

Van harte welkom

Els Verheggen, Ekkehard Muth
Augustijns Centrum de Boskapel, Nijmegen

Aanmelding en Informatie
Aanmelding:
ontmoetingsdag@boskapel.nl
Informatie:
Ekkehard Muth 026-4953153
Els Verheggen 024-3880181

Spiriscapes in Nijmegen
Scholen proberen tegemoet te komen aan de vragen van kinderen en jongeren naar zingeving. Welzijnsorganisaties en zorginstellingen zijn zich bewust van de wezenlijke vragen van mensen voorbij de directe zorgvraag. Overheden beseffen dat cohesie en leefbaarheid ook een kwestie zijn van gedeelde waarden en een overstijgend perspectief. En ook uw/jullie initiatief is gericht op spiritualiteit en zingeving. Het landschap van spiritualiteit en zingeving wordt steeds breder. Nu religieuze instituten en kerken uit zicht geraakt zijn ontstaat er op die manier wat je kunt noemen een ‘maatschappelijke spiritualiteit’.

Maar ook voor steeds meer kerkgemeenschappen biedt deze verbreding grote kansen, natuurlijk niet om zieltjes te winnen, maar vooral om zichzelf grondig te vernieuwen. Dit steeds breder wordende landschap van spiritualiteit en zingeving stelt kerken in de gelegenheid om een totaal andere plek in te nemen en om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Op het symposium ‘Spiriscapes in Nijmegen’ willen we al deze initiatieven met elkaar in contact brengen en samen verkennen hoe we elkaar kunnen versterken. Hiervoor hebben de initiatiefnemers een formule bedacht, die deze middag gepresenteerd zal worden: Het ‘Stadsklooster Mariken’.

René Grotenhuis
Het gesprek wordt geleid door René Grotenhuis.
Hij studeerde systematische theologie aan de Katholieke Theologische Hoogeschool Utrecht. Hij bekleedde leidingsfuncties bij uiteenlopende zorg- en ontwikkelingsorganisaties. Van 2003 tot 2013 was hij algemeen directeur van de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Sinds 2013 is hij als associate researcher verbonden aan de Universiteit Utrecht.
Hij is onafhankelijk voorzitter van het VKMO (Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties – Katholiek Netwerk)
Hij schreef meerdere boeken op het terrein van internationale samenwerking. In 2016 verscheen zijn boek ‘Van Macht ontdaan’ over de noodzakelijke afbraak van het oude kerkelijk instituut en een mogelijk nieuwe positionering van een grondig vernieuwde kerk in de samenleving.

Download de uitnodiging in PDF

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten, Stadsklooster. Bookmark de permalink.

2 reacties op Spiriscapes

 1. Peet Theeuwen schreef:

  Geestgronden: een origineel en uitstekend alternatief, zo lijkt mij.

 2. Theo Thier schreef:

  Merkwaardig woord dat “spiriscapes”.
  Alweer Engels… Je hebt tegenwoordig pech, als je nooit iets in die richting geleerd hebt.

  Alternatief: wat denkt u van “geestgronden”?
  Daar bloeien de mooiste bloemen in ontelbare aantallen…en dansen ze in allerlei kleuren in de frisse zeewind.

Geef een reactie