Liefde is vreugde

Lezing Liefde is vreugde, verbonden met het besef van een externe oorzaak

Deze compacte formulering is van Benedictus de Spinoza, opgetekend in zijn boek over het goede leven, de Ethica. Ze laat in een notendop zien dat onze ‘aandoeningen’ – dat wat ons beweegt – steeds twee polen heeft. Het gaat om onze eigen vreugde, maar die is gewekt door iets of iemand buiten ons. Voor ‘liefde’ kunnen ook andere aandoeningen gelezen worden: dankbaarheid, maar ook verdriet en zelf woede. We worden daarin door iets of veelal iemand aangedaan.

Ook de auteurs van de Psalmen zijn zich daarvan bewust. Psalm 119 (de langste) is één grote lofzang op het contact tussen ‘ik’ en ‘Gij’ — die mij in beweging zet. Meer dan twintig maal wordt het verlangen naar (nieuw) leven in hetzelfde vers verbonden met een externe bron.

In deze bijdrage zullen de gedachten van Spinoza, de Psalmist en gedichten van Ida Gerhardt en George Herbert worden betrokken — en ook muziekvoorbeelden. Muziek kan een krachtige bron zijn die ons in beweging zet.

Prof.dr. Wil Derkse (1952) is als oblaat verbonden met de benedictijner Sint Willibrordsabdij in Doetinchem. Hij werkte als leraar scheikunde in Den Bosch, als hoogleraar en directeur van de Radboudstichting en vervolgens van het Soeterbeeck Programma van de KU Nijmegen. Tot voor kort was hij directeur van Gastenhuis Kasteel Slangenburg. Hij publiceerde over wijsgerige en culturele thema’s, en over de benedictijnse spiritualiteit.

Download de flyer.

Inleiding: Prof. Dr. Wil Derkse
Wanneer: zaterdag 24 maart 2018
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Waar: de Boskapel Graafseweg 276 Nijmegen
Kosten: € 10,-
Opgeven: info@boskapel

Dit bericht is geplaatst in Lezingen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie