Podiumgesprek Paul de Blot

De natuur als leermeester van duurzaamheid als zingeving

De vraag naar duurzaamheid ontstaat bij onzekerheid, als iets vastloopt in het leven, in het werk. Op deze twijfelmomenten hebben we de behoefte te overleven. Deze behoefte aan overleven is een vraag naar duurzaamheid. Meestal proberen we deze vraag verstandelijk aan te pakken. Dit is een benadering van buiten af.

De zoektocht naar duurzaamheid kent ook een binnenkant. Deze wordt zichtbaar als we geen raad meer weten. Alle houvast is verloren gegaan. De vraag naar overleven en duurzaamheid komt dan op een dieper niveau tot bewustwording als een “waarom” vraag. Waarom overkomt ons dit? Wat is de zin van dit alles? Moeten we doorgaan? Dit betreft dan de vraag naar een dieper zijnsniveau. Op deze vraag kan geen antwoord gegeven worden. Het antwoord is een nieuwe vraag. Het zoeken naar duurzaamheid voltrekt zich als een spiritueel verhaal van zingeving….

Uit de evolutie, die in de miljoenen en miljoenen jaren steeds duidelijker sporen laat zien van een streven naar duurzaamheid, blijkt dat het zoeken naar duurzaamheid in de wording van de wereld ingebouwd is. In de menselijke fase van dit alles omvattende verhaal van de wording krijgt duurzaamheid het karakter van zingeving op spiritueel niveau.

Na de inleiding gaat Paul de Blot in gesprek met de aanwezigen.

Paul de Blot SJ is geboren in Indonesië, heeft het concentratiekamp in de tweede wereldoorlog overleefd. Hij is honorair hoogleraar Business Spiritualiteit aan de Universiteit Nyenrode en zet zich in voor zieken en ontheemden.
Meer over Paul de Blot? PauldeBlot.nl

 

Inleiding: Paul de Blot SJ
Wanneer: maandag 18 september 2017
Tijd: 20.00 – 22.00 uur de zaal is open vanaf 19.30 uur
Waar: de Boskapel, Graafseweg 276 Nijmegen
Er is voldoende, gratis, parkeerruimte Graafseweg 276 en Graafseweg 274
Kosten: € 7.50 (of naar draagkracht)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie