Lezing “In het licht van sterven”

De dood is een bij uitstek persoonlijke belevenis, gekleurd door eigen ervaringen, overtuigingen en cultuur. Toch maken specifieke aanwijzingen, zoals bijzondere bewustzijnservaringen, veranderend gedrag en taalgebruik ons erop attent dat ziekte of ouderdom overgaan in een voorbereiding op de dood.

In haar lezing vertelt Ineke over de stervende die zich voorbereidt, over hoe een sterfproces kan verlopen en hoe diepgaand betekenis kan worden gevonden in sterven. Zij gaat daarbij in op de gelaagdheid van het stervensproces, op visioenen, coïncidenties, ongewone transcendente fenomenen en betekenisvolle ervaringen die mensen lijken aan te sporen om onafgemaakte zaken af te ronden voordat zij sterven. Deze zogeheten levenseinde-ervaringen worden als troostrijk en geruststellend ervaren en lijken te duiden op een overgang naar een andere vorm van bestaan. Nadrukkelijk is er ruimte voor vragen en het delen van eigen ervaringen.

Ineke Koedam studeerde aan de UvH en is oud hospice coördinator. Sinds 2003 heeft zij haar eigen praktijk Weerschijn voor sterven, afscheid en rouw. Van 2009-2011 deed zij voor de Engelse neuropsychiater Peter Fenwick onderzoek naar ‘end-of-life-experiences’ . Ineke schoolt werkers in de terminale zorg.

Zij schreef o.a. In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood en Een andere kijk op orgaandonatie, verkenningen van het stervensproces. Ineke is initiatiefnemer en oprichter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven.

Inleiding: Ineke Koedam
Wanneer: 8 maart 2017
Plaats: De Boskapel, Graafseweg 276 Nijmegen
Tijd: 20.00 – 22.00 uur (zaal open vanaf 19.45 uur)
Voor wie: hulpverleners en belangstellenden
Kosten: €10,-
Graag vooraf aanmelden op info@boskapel.nl

Bekijk de flyer.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie