Boekbespreking Marli Huijer

Marli Huijer: Discipline

Overleven in overvloed: het klinkt zo tegenstrijdig, de ondertitel van het nieuwste boek van Marli Huijer, hoogleraar filosofie aan de Erasmus-Universiteit Rotterdam en lector filosofie aan de Haagse Hogeschool.

Bij overleven denken we immers juist aan mensen zònder overvloed, die temidden van armoede of oorlog moeizaam het hoofd boven water proberen te houden. Toch, bij nader inzien, blijkt de overvloed aan materiële goederen, keuzemogelijkheden en vrije tijd waarover een groot deel van de bevolking in het welvarende Westen tegenwoordig beschikt, voor onverwachte problemen te zorgen: stress, besluiteloos-heid, eet-, drugs-, alcohol-, werk-, koop- en gameverslavingen treden massaal op. Juist in onze vrije samenleving blijkt een zekere discipline, het stellen van grenzen, onmisbaar. Maar wat is dan die discipline, waarvan we ons in de jaren zestig en zeventig zo gelukkig bevrijd leken te hebben?

Marli Huijers boek biedt een boeiende zoektocht naar manieren om onszelf bewust grenzen te stellen binnen het moderne, schijnbaar ‘grenzeloze’ bestaan. Deelnemers worden verzocht voorafgaand het boek te lezen.

Peet Theeuwen, historicus

 

Begeleiding: Peet Theeuwen
Wanneer: woensdag 27 september 2017
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Waar: de Boskapel, Graafseweg 276 Nijmegen
Kosten: € 10,-
Opgeven: info@boskapel.nl
minimaal 5 deelnemers, maximaal 10 deelnemers

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie