Uitwisselingsgesprek: ‘De mens is een groot verhaal.’

Ieder mens is een groot verhaal.

Het leven van mensen zit vol met verhalen. Mooie verhalen, spannende verhalen, pijnlijke verhalen, kortom alles wat er in een mensenleven gebeurt, kent zijn verhaal.

Waarom vertellen mensen zo graag hun verhaal?
Verhalen hebben een verbindende kracht. Door het luisteren en het vertellen van verhalen ontstaat er een band tussen mensen. Er ontstaat een emotionele band en er groeit ook een gezamenlijk verhaal. Als mens zoeken we naar een gemeenschappelijke identiteit. Verhalen lijken geschikt om die zoektocht vorm te geven en tegelijk te werken aan vormen van gemeenschap. Verhalen versterken de overdracht van waarden en wijsheid.

Tijdens 6 bijeenkomsten delen we onze persoonlijke levensverhalen. We vertellen verhalen die vertelt dienen te worden, die waardering verdienen, opluchting geven, inzicht en of perspectief bieden.

Mogelijke onderwerpen tijdens deze bijeenkomsten zijn: Gezin en familie, woongeschiedenis, opleiding en werk, hoogtepunten en dieptepunten, belangrijke beslissingen, vakanties en hobby’s.

Bij elke bijeenkomst krijgt u een vraag mee naar huis waar u over na kunt denken en waar u in een volgende bijeenkomst over kunt vertellen.

Vertellen heeft waarde, voor uzelf en ook voor de andere deelnemers. Om te kunnen vertellen is een veilige omgeving belangrijk. Een veilige omgeving ontstaat als we daar gezamenlijk verantwoordelijkheid voor dragen.
Weet ook dat u zelf de regisseur bent van uw verhaal en dat u zelf bepaalt wat u wilt vertellen.

Laten we zo elkaar onze verhalen toevertrouwen en getuige zijn van elkaars verhalen door te luisteren.

Uw verhaal doet er toe! Het is de moeite waard. Kom en vertel!

Begeleiding: Annemarie Revenberg
Wanneer: woensdag 24 februari, 2, 16, 30 maart, 13 en 20 april 2016
Tijd: 10.00 tot 12.00 uur.
Waar: Boskapel, Graafseweg 276, Nijmegen
Aantal deelnemers : 8 tot 12
Kosten: € 7,50. per bijeenkomst
Voor 6 bijeenkomsten € 40,-
Aanmelden is nodig: info@boskapel.nl

Na ‘ieder mens is een verhaal’ zijn er nog twee vervolgmogelijkheden.

Van Levensverhaal naar levensboek.
Wie een levensboek maakt, verzamelt gaandeweg fragmenten uit het leven en geeft dit vorm in een eigen levensboek. Het leven wordt ver-woord en verbeeld in een levensboek.

Levensboeken kunnen op verschillende wijzen vorm krijgen. De ver-schillende vormen zijn: vrije vorm, chronologisch of thematisch.
U bent zelf de hoofdpersoon en hebt de regie over uw eigen boek.

Het doel is procesmatig herinneringen ophalen en het een plaats geven. Vragen als: Hoe heb ik het gedaan, wat wil ik nog, kunnen helder in beeld komen. Tevens is het een prachtige bezigheid om in een kleine groep elkaar te inspireren in het maken van een levensboek.
Levensboeken maken zal tijdens acht bijeenkomsten plaatsvinden onder deskundige begeleiding. Nadere informatie volgt.

‘Mijn levensverhaal als geloofsverhaal’
‘Op de vraag naar de zin van het leven antwoordt iedereen met zijn levensloop.’

Tijdens 6 gespreksbijeenkomsten zal aandacht gegeven worden aan de zingevingskant van iemands leven, aan het levensverhaal als geloofsverhaal.
De bijeenkomsten zijn gecentreerd rond het symbool van de boom, en wel tegen de achtergrond van de ‘levensboom’.
Er wordt steeds opnieuw één aspect van de boom of de ‘levensboom naar voren gehaald. Bv: Hoe zijn we geworteld, welke tekeningen hebben we, welke (geloofs)sappen stromen door ons heen, welke vruchten dragen we? Wie voedt ons of helpt ons om de stormen in ons leven te doorstaan?
(Bijbel)teksten, gedichten, muziek, liederen, symbolen, worden ge-bruikt om uw levensverhaal als geloofsverhaal te belichten. Nadere info volgt.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie