Marialezing op 31 mei

Mariabeeld uit de collectie van Chris Dijkhuis

Spiritualiteit in het teken van Maria. De betekenis van Maria in en voor het leven van vrouwen en mannen van nu.

Hoe leerden kinderen en volwassenen tot in de jaren 60 Maria kennen? Wat kan Maria nog betekenen in het leven en de spiritualiteit van mensen van nu? Deze vragen komen aan bod in de Marialezing in de Boskapel op 31 mei door Door Hezemans.

Door Hezemans is afkomstig uit een rooms-katholiek gezin. Zij nam al vroeg afstand van de kerk. Na haar loopbaan in het W. O. als studentendecaan en als docent deed zij aan het Titus Brandsma Instituut de opleiding Spiritualiteit en Pastoraat. Hier ontdekte zij de betekenis van de christelijke bronnen voor haar leven. Vanaf toen is zij geraakt door Maria. Haar geestelijke weg leidde haar tot toetreding als lid van Karmelbeweging.

In het eerste deel van de lezing legt Door het accent op hoe kinderen en volwassenen tot in de jaren 60 Maria leerden kennen. Zij bespreekt hierbij de rol van de r.k. kerk in die periode en de voorbeeldfunctie van Maria voor moeders en vrouwen die de kerk uitdroeg. Van het begrip maagdelijkheid zal ze enkele verschillende betekenissen vergelijken: de traditioneel kerkelijke en de betekenis die het kreeg in de feministische theologie.

In het tweede deel zal Door ingaan op de betekenis die Maria voor onze spiritualiteit zou kunnen hebben. Door schetst de weg van Maria zoals die in het Nieuwe testament wordt beschreven. In het verhaal over de verkondiging zien wij Maria als de door God gekozene, de door de Geest overschaduwde. Maria is hier de eerste onder de vrouwen, maar tegelijk als één van alle vrouwen. Zij wordt door Gods liefde geraakt en beantwoordt deze met een ‘ja, ik wil’ naar het mysterie van de Godsgeboorte in haar leven. In het verdere verloop van haar leven lezen we in het Nieuwe Testament hoe Maria gevormd wordt tot leerling van Jezus en hoe zij de last van het lijden doorleeft. Tenslotte is Maria getuige van de komst van de Geest. Door zal uw aandacht vragen voor de weg van Maria in het verhaal over de verkondiging in het evangelie van Lucas.

U bent van harte welkom!

Wanneer: dinsdag 31 mei 2016
Waar: De Boskapel, Graafseweg 276, Nijmegen
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Kosten: € 7,50

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie