Elk nadeel heb z’n voordeel

Woord van welkom
Welkom op het hoogfeest van carnaval. Je vindt in de bijbel weinig teksten die bedoeld zijn om je aan het lachen te brengen. Want het gaat natuurlijk om serieuze dingen. Wat is de grond van je bestaan, waartoe ben je op aarde, waar gaat je leven naartoe? En dan denk je gauw dat carnaval daar niet zo goed bij past.

Maar niets is minder waar. Een keertje over jezelf lachen, dat brengt je weer in balans; en een keer lachen over de ander of over wat je overkomt, plaatst alles weer in de goede verhoudingen.

In ons evangelie vraagt Jezus de vissers om het eens over een andere boeg te gooien. De vissers hebben de hele nacht niets gevangen. Lach even over jezelf en probeer het opnieuw.

Carnaval is weliswaar ontstaan vanuit de behoefte om je tegen de kerk en de overheid af te zetten, maar eigenlijk zou het een kerkelijk hoogfeest moeten zijn.

In de streek waar ik vandaan kom houden de buutreedners en de tonpraters hun betoog op de pronkzittingen in rijmvorm. Dat doe ik vandaag niet, maar af en toe heb ik wel een versje:

Dit gebouw heeft om te roepen geen klok en geen bel,
fijn dat u toch gekomen bent naar de Boskapel.

In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen

Overweging Lc 5, 1-11
Vissers
‘Elk nadeel heb z’n voordeel’ riep Johan Kruijff altijd fel
Onze moeder de heilige kerk heeft — de Boskapel.

‘Elk nadeel heb z’n voordeel.’ Hoe had de wereld er toch uit gezien als Petrus, Jakobus en Johannes wél goede vissers waren geweest? Maar toen Jezus naar de oever kwam zag hij hen een beetje treurig de netten spoelen. Ze hebben de hele nacht gewerkt, maar er zit alleen maar troep in hun netten en geen vis. Hoe zou het toch zijn gegaan als ze wél goede vissers waren geweest? Maar nu moet Jezus constateren: dat met die vissen, dat wordt niet wat, laat ze maar beter vissers van mensen worden.

Hoe zou het toch in je leven zijn gegaan als je wel alles had gekund zoals je dat wilde? ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’, met die uitspraak zal Johan Kruijff onsterfelijk worden, want het klopt als een bus. Wat zou er van jou geworden zijn als je nooit een ‘nadeel’ had ervaren? Als ik na mijn studie theologie niet in twee vakken een herexamen had moeten doen, dan was ik weliswaar een half jaar eerder aan mijn loopbaan begonnen, maar dan had ik nooit mijn vrouw ontmoet en was ik nooit naar Nederland gekomen, laat staan dat ik dan vandaag hier in de Boskapel zou voorgaan. — Ik weet niet hoe u daarover denkt, maar ik vind in ieder geval dat dit nadeel toch heel wat voordeel heeft opgeleverd.

Als ik vlijtig gestudeerd had, goed en snel
was ik nooit beland in de Boskapel.

Het is dan ook een hele troost dat onze manier van geloven met zo’n mislukking begonnen is. Eigenlijk is ons geloof het voordeel van een nadeel.

Wat zijn in jou leven de voordelen van de nadelen? Ook als je het even wat serieuzer bekijkt: misschien ben je ziek, en natuurlijk zou je leven zonder die ziekte er veel mooier uitzien. Maar misschien komen daardoor ook ervaringen op je pad die je anders gemist zou hebben. Dat je in je relatie dingen tegen elkaar uitspreekt die je anders nooit gezegd zou hebben. Dat je dingen beter kunt relativeren en ook op ander vlak nadelen in voordelen weet te veranderen?

Nog maar afgezien van het feit dat je zeker wel
de warmte mag ervaren van de Boskapel.

Misschien zit je gevangen in patronen die jou niet goed doen. Reageer je alsmaar weer op dezelfde manier en vervalt ook je omgeving alsmaar weer in dezelfde herhaling van zetten. Je krijgt telkens weer ruzie over dezelfde dingen; bij elk familiefeestje dezelfde roddels; je draait alsmaar in dezelfde cirkels, jullie komen er niet uit. Je netten blijven alsmaar leeg.

Totdat er iemand op je pad komt, en misschien is die er al lang, maar heb je het nog niet opgemerkt. Totdat er iemand komt en zegt: vaar nog een keer uit en gooi het over een andere boeg. En dan lukt het je opeens wel om net even anders te reageren. Je doet een stapje opzij en als je jezelf bezig ziet moet je wellicht toch maar lachen. In de streek waar ik vandaan kom verkleed je je met carnaval als degene die je in de maling wilt nemen. En dan maar lekker stuntelen en ‘jezelf’ belachelijk maken. Misschien zie je dan wat Jezus zag: dat met die vissen dat wordt niet wat, laat ik het maar anders doen.

En als je dan zegt: het roer moet om, ik zoek herstel,
dan ben je aan het goede adres in de Boskapel.

En wat dat voor gevolgen kan hebben, dat kunnen we in ons evangelie zien. Als Petrus wel een goede vissenvisser was geweest was hij nooit een mensenvisser geworden. Dan was hij nooit in Rome terecht gekomen, nooit in de arena ondersteboven gekruisigd. Op zijn graf was dan nooit een kapelletje gebouwd. En dit kapelletje was nooit uitgegroeid tot de geweldige Sint Pieter. Er was nooit onze moeder de heilige kerk ontstaan. We hadden nooit de behoefte gevoeld om ons tegen die lieve en lastige moeder af te zetten. Dan was er geen carnaval ontstaan en zaten we er vandaag de dag net zo treurig bij als Petrus, Jakobus en Johannes toen.

Dus waren Petrus en de zijnen niet zo’n sukkelig stel,
hadden we vandaag de dag niet eens een Boskapel.

En Petrus valt op zijn knieën en zegt: ‘Ga weg van mij, Heer,’ want ik ben een slechte visser. ‘Wees niet bang,’ zegt Jezus, dan ga je toch ‘voortaan mensen vangen.’ Het begon met een klein nadeel, maar moet je eens naar het voordeel kijken wat daaruit voortgekomen is. ‘Ze lieten alles achter en volgden hem.’ En wie weet droomden Petrus, Johannes en Jakobus toen al in hun stoutste dromen:

Vissers van mensen, als dat toch zou lukken, stel,
misschien ontstaat er in Knotsenburg zelfs een Boskapel.
En het is hen gelukt en we vieren hier samen,
ik houd nu op en groet u met: Amen.

Ekkehard Muth, 7 februari 2016

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Overwegingen. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Elk nadeel heb z’n voordeel

  1. Theo Thier schreef:

    Tja, Ekkehard….,
    Misschien was ik er anders nooit toe gekomen het je zo uitdrukkelijk te zeggen…., maar nu je er toch min of meer om vraagt (alinea 3; laatste 2 regels): ik ben het helemaal met je eens.
    Dan weet je nu in ieder geval hoe één boskapeller er over denkt.

    Theo Thier

Geef een reactie