Een boekje open over de dood

Dit is een avond voor iedereen die verwacht ooit te zullen sterven. De dood lijkt voor velen ver weg, maar er gaat een wereld voor je open als je toch maar een kijkje durft te nemen. Brenda Mathijssen en Claudia Venhorst doen deze avond een boekje open over de dood in Nederland en laten indringende foto’s zien van die vreemde maar ook fascinerende wereld van de dood.

Het is helemaal niet gek om stil te staan bij de dood, want hoe je tegen de dood aankijkt bepaalt in grote mate hoe je in het leven staat.

Aan de hand van het kaartspel ‘Lang zullen ze leven’ gaan we met elkaar in gesprek daarover: ’Wat heb je nog op je bucket-list staan?’, ‘Hoe lang zou jij willen leven?’, ‘Wat vind je ervan als je Facebook-account doorloopt als je doodgaat?’, om maar wat vragen te noemen. Eigenlijk gaat deze avond over de dood behoorlijk over het leven. Stilstaan bij de dood geeft je leven meer diepte.

‘Een boekje open over de dood’ is een gemeenschappelijk initiatief van:
Centrum voor Thanatologie, Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen
Studentenkerk Radboud Universiteit Nijmegen
Augustijns Centrum de Boskapel, Nijmegen

Brenda Mathijssen is als promovenda verbonden aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Ze bereidt een proefschrift voor over de diverse wijzen waarop nabestaanden dood en rouw ritualiseren in Nederland.

Claudia Venhorst is als universitair docent werkzaam aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen en als onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Thanatologie. Op dit moment houdt zij zich in het bijzonder bezig met materiële cultuur en fotografie rond de dood. Wat kunnen we leren van de dood door hem in beeld te brengen?

John Hacking is studentenpastor. Hij werkt veel met poëzie en vooral met kunst. Het hierboven afgebeelde ‘louteringsgraf’ komt uit een kunstproject in 2009. Op die manier worden zingevingsvragen ervaarbaar.

Ekkehard Muth is pastor van het Augustijns Centrum de Boskapel. Geboren en getogen in een luthers-katholiek gezin in Duitsland heeft hij zich bij de wereldraad van kerken in Genève verdiept in oecumene. Zijn specialisatie in rituelen heeft hem laten ervaren dat geloven de grenzen van denominaties en religies overstijgt.

Begeleiding: Brenda Matthijssen, Claudia Venhorst, John Hacking, Ekkehard Muth
Wanneer: maandag 28 november 2016
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
de zaal is open vanaf 19.30 uur
Waar: Studentenkerk, Erasmuslaan 9a Nijmegen
Kosten: studenten gratis toegang op vertoon van collegekaart werkende jongeren € 5,-
volwassenen € 10,-
Dit bericht is geplaatst in Activiteiten, Nieuws. Bookmark de permalink.

2 reacties op Een boekje open over de dood

  1. Beheerder schreef:

    Opgeven hoeft niet voor deze avond. Als je je voor een activiteit moet opgeven, blijkt dat uit het bericht.

  2. Magda Nooteboom-Veldman schreef:

    Graag wil ik op deze avond aanwezig zijn. Moet ik me daarvoor opgeven?

Geef een reactie