Stille Tocht 19-11-2015

564e3ba425518_stille_tocht_2.JPGOnderstaande tekst werd door Ekkehard Muth uitgesproken bij de Stille tocht tegen terreur op donderdag 19 november in Nijmegen

Geweld komt niet door godsdienst, maar geweld komt door mensen die hun godsdienst verraden.

In het christendom geloven we dat de mens beeld en gelijkenis is van God. God wordt bijvoorbeeld zichtbaar in je liefde en compassie, of je ervaart de aanwezigheid van God als je kracht krijgt om lijden en verlies te dragen.
In het christendom wordt de mens juist opgewaardeerd tot beeld en gelijkenis van God.

Degenen die het geloof dan gebruiken om mensen klein te maken en te beschadigen aan lichaam en ziel, zij verraden het geloof. Geweld en ellende komt niet door godsdienst, maar door mensen die hun godsdienst verraden.

Dit verraad heeft Jezus aan den lijve ondervonden. Maar in plaats van geweld met tegengeweld te beantwoorden heeft hij zelf het lijden ondergaan en is hij aan het kruis gestorven.
Daarom zit God nu bij de mensen die overleden zijn, hij staat samen met de families aan het graf van hun dierbaren. Hij zit aan het ziekbed bij degenen die nog steeds om hun leven vechten. En hij is bij hen die getraumatiseerd en misschien met een blijvende handicap het leven weer proberen op te pakken.
God zit niet bij de bewapende extremisten met de zwarte vlaggen, God zit bij de slachtoffers.

Daarom ligt voor de kerken en de christelijke geloofsgemeenschappen het antwoord niet zozeer in repressie maar vooral in de verbinding. In de verbinding met alle mensen van goede wil. Voor ons wordt daarin iets van God zichtbaar, maar hoe je God ook aanspreekt, en ook als je er geen beeld bij hebt, het doet goed dat we vanavond als moslims, joden, christenen, anders-gelovigen, niet-gelovigen, samen optrekken.

Nijmegen wordt Wijwegen. Laten we samen met alle mensen van goede wil bouwen aan Wijwegen. Laten we met elkaar bouwen aan een wij-wereld.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie