Hoeveel verdien je?

ekkehardmuthU kent het grapje wel: de vraag “Hoeveel verdien je?” en het antwoord “Meer dan ik krijg.” Er is veel commotie om de salarissen van de topbankiers in ons land. Verdienen ze wel wat ze krijgen?

In het essay van de maand van de filosofie pleiten Jesse Frederik en Rutger Bregman ervoor om terug te keren naar de oorspronkelijke betekenis van het woord ‘verdienen’, namelijk: dat wat jou toekomt op basis van je verdiensten om de samenleving en de waarde die je eraan toevoegt.

Voor Augustinus gaat het juist niet om ‘verdienen’, in welke zin van het woord dan ook, maar het gaat om wat iemand nodig heeft. — Bij de bankiers vraag ik me inderdaad af, waar heb je dat geld toch voor nodig, zoveel geld raak je toch niet meer kwijt? — In zijn Regel schrijft Augustinus: “Sommigen waren voor hun intrede een comfortabel leven gewend en ontvangen daarom wat meer voedsel of kleren. De anderen die sterker en daarom gelukkiger zijn, krijgen dat niet. (…) Zij moeten dus niet denken dat de anderen gelukkiger zijn, omdat die beter voedsel krijgen. Zij moeten er eerder blij om zijn dat zij tot iets in staat zijn wat de anderen niet aankunnen.”

Dit bericht is geplaatst in Boskapelkronkel, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie