Een andere taal

Ekkehard MuthHet werd in de pers een beetje erg opgeklopt. Kardinaal Eijk liet zich ergens in een bijzinnetje ontvallen dat hij zich kan voorstellen dat de tweede pinksterdag wel eens ingeruild zou kunnen worden voor een andere feestdag. Daarop gaf Karin van den Broeke – voorzitter van de synode van de Protestantse Kerk – de reactie dat pinkstermaandag best plaats zou kunnen maken voor een islamitische en een joodse feestdag. Toen waren de krantenkoppen meteen klaar: ‘Kerken willen af van tweede pinksterdag’. Wat een broddeljournalistiek!
Maar als je dan de files ziet naar de meubelboulevards, zou je ze nog gelijk geven ook.

Pinksteren is het feest van ‘de andere taal’. Al de internationale bewoners van Jeruzalem kunnen de leerlingen opeens verstaan. Ik denk: omdat ze een ‘andere taal’ spraken. Niet de taal van de meubelboulevards en van de commercie. Maar ze spraken over wat waardevoller is dan wat je kunt kopen. Over wat mensen met elkaar verbindt en over wat ons overstijgt. Hoe we samen kunnen leven in vrede en gerechtigheid. Hoe ieder mens tot zijn of haar bestemming kan komen. Hoe je toekomst kunt zien en vergezichten ook al ben je in je leven aan het eind van je Latijn.

Pinksteren is het feest van die ‘andere taal’. En die taal moeten we blijven spreken niet één pinksterdag of twee pinksterdagen lang, maar het hele jaar door.

Ekkehard Muth

Dit bericht is geplaatst in Boskapelkronkel, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie