Camping? – Glamping? – Champing!

duxchampingedit De vakantiegangers keren terug. En voor velen betekent vakantie lekker kamperen in je eigen tent. Degene die het wat comfortabeler wil hebben doet tegenwoordig aan ‘glamping’, een samentrekking van glamour en camping. Je huurt dan een tent die van alle gemakken is voorzien, met bed, koelkast, tot een eigen badkamer aan toe. Maar wat te zeggen van ‘champing’, met de ‘ch’ van church en de ‘amping’ van camping, kamperen dus in een kerk!

Dat kan in Engeland waar champing een manier begint te worden om aan lege kerken een nieuwe bestemming te geven. Maar ook parochies die hun kerk niet iedere zondag nodig hebben, vullen met champing de altijd lege kas aan.

Kamperen in de kerk, het idee is wellicht uit nood geboren, maar het brengt de kerk tegelijkertijd terug naar haar oorsprong!

Wanneer het volk Israël op zijn tocht door de woestijn ’s avonds het kampement voor de nacht opsloeg, werd ook altijd de tent van samenkomst opgezet, de tent voor de ark met de stenen tafels van de tien geboden en de schriftrollen. In die tent woonde God — hij deed toen al aan champing.

Wie weet bent u een keertje in Lourdes geweest of in Taizé. Als het er druk is, dan worden de kerken in een handomdraai uitgebreid met flinke tentdaken. Dan veranderen stenen kerken opeens in lichte tenten.

Voelt God zich soms beter thuis in een tent dan in een stevige kerk? In ieder geval houdt God van beweging. Hij trekt graag met mensen op en ook al ‘slaapt noch sluimert’ hij, het maakt hem niet uit, hij overnacht ook in een stal als het moet. God is graag onderweg. Maar in deze tijd raken we weleens teveel op drift. Dan staat werkelijk alles op losse schroeven en door de spirituele bomen zien we het bos niet meer. Dan maakt hij net zo graag kwartier in een stevige kerk die als een rots in de branding een eiland van rust biedt.

Het is bij hem allebei. Hij trekt met zijn mensen door de woestijn, en tegelijkertijd droomt hij van het beloofde land. Maar eenmaal in het beloofde land aangekomen, roept hij al gauw: sluit me niet op in deftige kerken, gedenk dat ik een god ben die met jou optrekt. Het is niet of-of, het is en-en, kerk èn tent — champing, dus.

Je kan zo’n weekendje gewoon boeken (www.visitchurches.org.uk/champing), maar misschien vind je hetzelfde vakantiegevoel ook in een kerk bij jou in de buurt. Happy champing!

Ekkehard Muth

Dit bericht is geplaatst in Boskapelkronkel, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie