70 jaar bevrijding

Ekkehard Muth4/5 mei. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat we bevrijd werden. In Duitsland — waar ik vandaan kom — is 8 mei de officiële datum van wat trouwens ook in Duitsland “de bevrijding” genoemd wordt. Op die dag capituleerde Duitsland. Eindelijk — dictators hebben altijd wat langer nodig om te begrijpen dat de wereld er anders uitziet dan zij zichzelf voorhouden.

In deze dagen is het 75 jaar geleden dat Nederland werd binnengevallen en Rotterdam gebombardeerd. Het Museum Rotterdam en het Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow wijden er een een indrukwekkende tentoonstelling aan: De Aanval.

Op de dappere leden van de Bekennende Kirche na bezweken de kerken onder de druk van de nazi-knokploegen die op een Charlie-Hebdo-achtige manier konden huishouden. En eigenlijk koesterde menig pastoor en dominee ook stiekem de hoop dat de door Hitler gebezigde Bijbelse beelden van een apocalyptisch 1000-jarig rijk uit het boek Openbaring méér zouden zijn dan alleen maar slimme retoriek.

Uiteraard mag je de voorzienigheid een handje helpen. Maar zodra je het koninkrijk van God als blauwdruk gebruikt voor een koninkrijk van mensen, dan worden het nazi-dictaturen of kalifaten. God vind je dan alleen nog maar bij de slachtoffers.

Ekkehard Muth

Dit bericht is geplaatst in Boskapelkronkel, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie