Vrije wil en passie (lezing)

Maandag 31 maart om 20.00 uur in de Boskapel; een inleiding over vrije wil en passie door prof. dr. Palmyre Oomen, gasthoogleraar Wijsbegeerte aan de Technische Universiteit Eindhoven.

De laatste jaren staan de media bol van discussies over de vrije wil. De aanleiding daartoe is dat er spraakmakende hersenwetenschappelijke experimenten zijn die erop lijken te wijzen dat de vrije wil een illusie is. Dick Swaab trekt bijvoorbeeld die conclusie.

Maar wat is ‘vrije wil’ eigenlijk? Dat je vrij bent om te kiezen uit alternatieve mogelijkheden en die keuze niet vooraf vastligt (door opvoeding, genen, hersenen, je sterkste passie)? Of betekent vrijheid van willen dat je onbelemmerd je wil en je passie kunt volgen en niet gedwongen wordt daar tegenin te handelen?

Oomen neemt ons mee op een verkenning van deze twee zeer verschillende betekenissen van ‘vrije wil’. Dan blijkt — en dat wist Thomas van Aquino al — dat vrije wil in bepaalde opzichten sámengaat met noodzaak: met een getrokken worden naar wat je goed lijkt te zijn. Voor vrijheid van willen heb je dan ook inzicht nodig en hartstocht. De ene wil is de andere niet, en het zelfde geldt voor passie. Sommige passies maken ons onvrij, maar ook: zonder passie geen vrijheid.

Prof. dr. Palmyre Oomen is gasthoogleraar Wijsbegeerte aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze is de redacteur van het recent verschenen boek Vrije wil — een hersenkronkel? Wetenschappers en filosofen over een fascinerende vraag (Zoetermeer: Klement, 2013) en publiceerde onlangs Dwarsverbanden in het denken over vrije wil en God (Nijmegen, 2013).

Kosten: € 7,50 inclusief koffie en thee, bij financiële bezwaren, vrije gift of vrije toegang.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie