De vorming van ons zelf (lezing)

Op maandag 10 maart 2014 om 20.00 uur in de Boskapel; door Prof. Dr. Ciano Aydin, Thomas More hoogleraar Filosofie aan de Technische Universiteit Delft en universitair docent Filosofie aan de Universiteit Twente. Hij neemt ons mee in de discussie over de vorming van het zelf. Zijn uitgangspunt is dat we zelf veel kúnnen willen, maar dat geldt niet voor alles. We kunnen niet alles zelf willen noch onszelf volledig bepalen.

Zelfvorming is niet een eenvormig, maar een meervormig proces, zo stelt hij. En een meervormig proces wil zeggen dat verschillende elementen een rol spelen. Bij de zelfvorming zijn dat: de biologische geaardheid, de sociale omstandigheden en de materiële omstandigheden.

De sociale omstandigheden zien we expliciet terug in dat wat we in een gemeenschap belangrijk vinden. De gemeenschap is de maatschappij waarin we leven. De gemeenschap kan ook onze directe leefomgeving zijn of een deelgemeenschap, zoals bijvoorbeeld De Boskapel. We kunnen deel uitmaken van meerdere gemeenschappen.

We ontwikkelen onszelf vanaf het begin in een expliciet of impliciet gesprek met de gemeenschap of de gemeenschappen waarvan we deel uitmaken. Deze gemeenschap wordt gekenmerkt door bepaalde waarden en idealen die we bewonderen. Door in gesprek te gaan met de gemeenschap worden we ons meer van onze eigen waarden en idealen bewust. De gemeenschap hoeft dan ook geen bedreiging voor de individualiteit te vormen, maar is daarvoor juist een noodzakelijke voorwaarde.

Kosten: € 7,50 inclusief koffie en thee, bij financiële bezwaren, vrije gift of vrije toegang.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie