Augustinuslezing: De ontdekking van het innerlijk, over de actualiteit van Augustinus

AugustinusDinsdag 3 september 2013, om 20.00 uur in de Boskapel; door professor dr. Bert Blans, werkzaam bij de Faculteit Katholieke Theologie Tilburg en Utrecht en redacteur van het boek De ontdekking van het innerlijk; de actualiteit van Augustinus. Hij is een groot Augustinuskenner en kent de Boskapel omdat hij in 1965 in opleiding was bij de Augustijnen en nu nog deel uitmaakt van de fraterniteit van de orde en van de Augustijnse beweging.

Wat is het innerlijk? In onze tijd lijkt het innerlijk verloren te gaan. Je schrijft over jezelf op Facebook, Twitter of elders op internet, over wat je bezighoudt – en dat ben je. Of niet, want achter jouw naam kan een ander werkzaam zijn. Wie ben je dan? Wat is het zelf? Hedendaagse filosofische en wetenschappelijke discussies lijken geen antwoord te kunnen bieden, ook daar gaat het innerlijk verloren. Wat is het eigenlijk dat hier verloren gaat; hoe is het zelf, met een eigen innerlijk, tot stand gekomen?

De vroegchristelijke filosoof Augustinus (354-430) is een van de eerste denkers in onze geschiedenis die zich bezighoudt met noties als innerlijk, zelf en authenticiteit. Hij zegt: “Ga niet naar buiten, maar keer in tot jezelf, daar woont de waarheid.” Voor hem is het zoeken reeds een vinden, maar het vinden een aanzet tot werkelijk zoeken.

Met de ontdekking van het innerlijk verbindt Augustinus gedachten over verlangen, zoeken, geheugen, tijd, muziek, lezen en de waarheid. In het boek De ontdekking van het innerlijk wordt over deze aspecten en hun samenhang nagedacht en geschreven om te laten zien hoe actueel Augustinus kan zijn.

Bert wil op 3 september zijn verhaal op een algemeen toegankelijke manier toelichten en ook ingaan op, hoe bij hedendaagse filosofen, zoals Charles Taylor en J.L. Marion Augustinus een heel belangrijke rol speelt als zij nadenken over identiteit, authenticiteit en het zelf.

Aan de Augustinuslezing zijn geen kosten verbonden. Wel graag aanmelden!

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie