Themadag: Licht in lijden

Zaterdag 21 april 2012, 10.30-16 uur; lezing door Stans Verhagen, medisch oncoloog en consulent palliatieve zorg, en spiritueel café begeleid door Ekkehard Muth, pastor van de Boskapel, en Annemarie Revenberg, rouw- en verliesbegeleider.

10.30 ontvangst

10.45 opening

10.50 lezing Licht in lijden

door Stans Verhagen, medisch oncoloog en consulent palliatieve zorg, Integraal Kanker Centrum, UMC St Radboud, Nijmegen

11.30 pauze

11.45 nabespreking in subgroepen

12.30 lunch

13.30 spiritueel café: Reizen tussen licht en donker

begeleiding: Ekkehard Muth, pastor van de Boskapel, en Annemarie Revenberg, verlies- en rouwbegeleider.

15.30 afsluiting

Lezing: Licht in lijden

Lijden is een individueel proces, dat kan veranderen in de tijd door nieuwe ervaringen, ontkenning en betekenisgeving. Naarmate wij meer verbonden zijn met een persoon, een groep, een gemeenschap die lijdt, verankert het lijden zich, beleven wij het zelf en verandert het ons eigen toekomstige leed. In die zin kan lijden heden en toekomst van meerdere mensen of gemeenschappen beïnvloeden, emotioneel, sociaal, en zelfs fysiek.

Ook verlichting bij lijden heeft meerdere kanten: de licht brenger, de verlichtte en de omgeving. Geneeskunde (geworteld in “genezen”) kan het sterven van de mens — met het lijden dat er vaak bijkomt — niet ongedaan maken, maar richt zich op verandering die lichaam en geest positief beïnvloeden. Professionele hulpverleners, mantelzorgers, familie en vrijwilligers, zelfs de gemeenschap als geheel, kunnen lijden verlichten.

De inleider zal zijn ervaringen als arts werkzaam in de palliatieve zorg bij ernstig zieken met u delen. Hierbij komt o.a. aan bod dat het kan helpen de patiënt “zijn ziekte weer terug te geven”. Het helpt als degene die lijdt weer “bezitter” wordt van zijn eigen ziekte. U zult ook worden uitgenodigd eigen ervaringen, zowel van lijden als van verlichting, in te brengen, of uw eigen zoektocht te ondernemen om hierin uw plaats te bepalen.

Spiritueel café: Reizen tussen licht en donker

Tijdens ons leven reizen we door lichte en donkere landschappen: hoge heuvels, diepe dalen, bergen van verzet, grote wouden en kunnen we bevroren rivieren tegenkomen.

  • Hoe vinden we de weg naar de stad van geluk?
  • Is deze voor iedereen bereikbaar?
  • Waar komen we aandacht en erkenning tegen?
  • Wat verlangen we en wat hopen we?
  • Wat doen we met de tuin van onze herinneringen?

Gaat u mee op reis ?

De kosten voor deze dag bedragen € 20,= (incl. een eenvoudige lunch)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie