lezing: De weg van geloof

Dinsdag 17 januari 2012, om 20.00 uur; door Tony de Meulder.

Een geloofsweg is nooit één rechte weg, dat zou ook zeer saai zijn. Geloven heeft voor de inleider van deze avond alles te maken hoe hij in het leven staat. Zoals de heilige Benedictus zegt: ‘Je moet in het leven alles met aandacht doen’. Of je nu bezig bent met liturgie of je doet de afwas, beiden moet je met aandacht doen. Zo probeert Tony Meulder zijn weg te gaan, met aandacht voor mensen in het pastoraat, aandacht voor het alledaagse. Dit heeft hij echter niet altijd zo beleefd.

Als 27 jarige ben ik ingetreden in de abdij van Berne. Er waren mooie jaren van intens geluk. Gaandeweg ging ik dit kloosterleven voelen als een harnas. In 2002 besloot ik daarom, enkele maanden voor mijn priesterwijding, uit te treden.

Gaandeweg ontmoette ik mensen die mij op het spoor van de Gemeenschap van de Goede Herder brachten, een eigentijdse religieuze gemeenschap waar iedereen welkom is. Een gemeenschap die er in gelooft dat God gebeurt in het leven van alledag. Een kerk die niet heerst maar dient. Ik geloof niet meer in de macht van grote instituten maar veel meer in groepen van mensen die samen op weg willen gaan om het evangelie handen en voeten te geven.

Mijn geloofs- of levensweg is er een van ontmoetingen geworden, niet meer van dogma’s, een geloof van God zoeken in het hier en nu. Mijn levensdevies is: Waar God een deur sluit zet Hij een raam open. Waar wij openstaan voor de manier waarop God zich in deze tijd openbaart, lopen wij Gods geest niet voor de voeten. Dan mogen wij nieuwe vormen en plekken ontdekken waar wij ons geloof kunnen beleven.

Samen willen wij deze avond nadenken over eigentijdse manier van kerk-zijn.

Kosten: €7,50

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie