Lezing: Op weg met een pelgrim

Dinsdag 1 maart 2011 om 20.00 uur; door dr. Joop Smit osa, exegeet en voormalig universitair docent aan de Universiteit Utrecht.

Joop Smit heeft enkele grote tochten van ruim 40 dagen gemaakt, naar Jeruzalem, Rome, Santiago. Als pelgrim ging hij op weg. Wandelend door prachtige landschappen verkende hij ook zijn innerlijk landschap. Bij elke tocht raakt hij opnieuw los uit zijn vertrouwde omgeving, los van vaste patronen op zoek naar wie hij is en door welke invloeden hij geworden is wie hij is. Hij ging — onder andere met behulp van Schriftteksten — op weg op zoek naar inzicht en uitzicht, naar aanvaarding en verzoening; een tocht van afstand nemen en loslaten. Blijkbaar brengt een pelgrimstocht mensen ertoe uiteindelijk de keuzes die ze in hun leven hebben gemaakt, de persoon die ze geworden zijn, de situatie waarmee ze vergroeid zijn, te aanvaarden. Daardoor kwam er ruimte om nieuwe dingen toe te laten.

Wat kunnen wij leren van deze boeiende ervaringen van deze pelgrimages? Wij zijn immers allemaal pelgrim, van dag tot dag onderweg, van voorbijgaande aard! Deze lezing wordt niet een avond mooie dia’s bekijken. Aan de hand van zijn reisverhalen neemt Joop Smit ons mee wat het betekent op weg te gaan.

Toegang €5,—

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie