Lezing: Eenzaamheid

Dinsdag 8 februari om 20.00 uur; door Annemarie Revenberg, rouw- en verliesbegeleider.

In deze haastige leefwereld ervaren steeds meer mensen gevoelens van eenzaamheid. Wie denkt dat dit fenomeen alleen bij ouderen voorkomt heeft het mis. Ook de jongere generatie ervaart aspecten van eenzaamheid. De studenten psychologen in Nijmegen kregen in 2010 steeds meer jongeren aan hun balie die last hadden van eenzaamheidsproblemen, of zoals jongeren het zelf vaak verwoorden, een identiteitscrisis.

Op eenzaamheid rust vaak een taboe. Zeker als je jong bent hoort dit niet. Het wordt in klassieke zin toebedeeld aan ouderen. Eenzaamheid veronderstelt dat je als mens te weinig of geen contacten hebt. Dit kan zo zijn, maar er kunnen andere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Denk hierbij aan de hoge verwachtingen die we hebben ten aanzien van onszelf en van anderen. Ook kan de oorzaak zijn dat we ons zelf niet open durven stellen in contact met anderen en daardoor ons anders voordoen dan we in wezen zijn.

De eenzaamheidsproblematiek zal tijdens deze lezing in een breed perspectief geplaatst worden. Wat is eenzaamheid, wat zijn de oorzaken ervan, waarom is het belangrijk om aan eenzaamheid te werken, wat kunnen we doen om eenzaamheid te verminderen? Dat werken aan eenzaamheid geen eenvoudige zaak is, dat is zeker. Maar laat u niet weerhouden om te zoeken naar de juiste interventie voor uw eenzaamheid. Er zal tijdens deze avond voldoende gelegenheid zijn om vragen te stellen.

Toegang €5,—

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie