Adventsactie 2011: Een dak boven het hoofd voor ouderen in Sri Lanka

Elf jaar geleden leerden de Boskapellers Pam van den Beld en haar man Ben Duin Sri Lanka kennen. Het is een zonnig eiland met een mooie natuur, maar ook met bittere armoede onder een groot deel van de bevolking. Hier kwamen ze via de Nijmeegse fotograaf Jan van Teeffelen, onlangs overleden, in contact met het Family Help Programme (FHP). Door dit Nederlandse ondersteuningsprogramma, gestart door Herman Steur uit Monnikendam, is zo’n twintig jaar geleden een opvangdorp gebouwd voor dakloze ouderen in Sri Lanka, het Welkom Dorp (YouTube-video).

Het komt regelmatig voor dat volwassen kinderen vertrekken uit het gebied waar ze in Sri Lanka wonen. Dit betekent dat de ouders die van hen afhankelijk zijn aan hun lot worden overgelaten. Zwerven en op zoek naar voedsel en onderdak is dan de enige mogelijkheid die rest voor deze ouderen. Het Welkom Dorp haalt deze dakloze ouderen letterlijk uit de goot: zij krijgen een warm thuis met eten, drinken, kleding en medische verzorging. Het Welkom Dorp telt bijna vierhonderd dakloze ouderen en wordt uitsluitend door Sri Lankanen gerund.

In het Dorp zijn eenvoudige huizen gerealiseerd waarin steeds zo’n vier ouderen kunnen wonen. Zij hebben er een eigen vertrekje en samen een bescheiden huiskamer. De ouderen in het Dorp worden dagelijks in een grote eetzaal voorzien van eten en drinken.

Bijzonder is ook dat in het Welkom Dorp elke godsdienst geaccepteerd en gerespecteerd wordt. Hierdoor kon het FHP een kerkgebouw realiseren voor vier religies onder één dak, met een eigen plek voor hindoes, boeddhisten, katholieken en moslims.

Op initiatief van Pam en Ben is door Tandheelkunde van UMC Radboud, samen met andere vrijwilligers, een tandheelkundig centrum gebouwd in het Welkom Dorp. Met sponsorgelden is verder bijgedragen aan de bouw van een kliniekje voor dementerende ouderen en aan het bestraten van de paden in het Dorp, zodat de ouderen met rolstoel of rollator er veilig kunnen lopen.

In deze tijden van economische crises heeft Family Help Programme grote moeite het onderhoud van het Welkom Dorp en de verzorging van de ouderen te bekostigen. Er zijn aanvragen voor opname van nieuwe daklozen, maar dit is niet mogelijk door een terugloop van het aantal donateurs. Om de financiële problemen het hoofd te bieden, probeert het FHP geïnteresseerden te vinden die een onderdeel van het Dorp willen adopteren. Zoals de reparatie van het dak van de eetzaal, kleding voor een jaar (€ 1000) of voeding voor een jaar (€ 7500).

Pam en Ben ondersteunen zelf met enkele kleine privé-projecten een paar families, bijvoorbeeld het schoolgeld van de kinderen in een gezin en een tuk-tuk als bron van inkomsten voor een familie.

De Kerstactie van de Boskapelgemeenschap is dit jaar dan ook gericht op het ondersteunen van het Welkom Dorp van het Family Help Programme. De opbrengst van de plaatskaarten voor de kerstviering zal naar dit goede doel in Sri Lanka gaan. Ook vrijwillige bijdragen in de grote collectebus worden warm aanbevolen!

Pam zal het project Een dak boven het hoofd voor ouderen op Sri Lanka in de viering van zondag 4 december komen toelichten.

De Diaconiegroep van de Boskapel
Ria van Kessel

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie