Verder trekken… in de geloofstraditie

Dinsdag 23 maart 2010, 20.00-22.00 uur; door drs. Tjeu Timmermans ocarm, prior van het Karmelklooster in Boxmeer.

Het lijkt erop dat we begin 21e eeuw in Nederland op een keerpunt zijn in de geloofstraditie in Nederland. God is niet meer zo vanzelfsprekend, maar ondanks de kerkverlating zoeken mensen (misschien meer dan ooit) naar verdieping en zingeving; worden er nieuwe wegen gebaand, soms tegen beter weten in. Nieuwe initiatieven van ‘samen geloven’ schieten als paddenstoelen uit de grond en hoe enthousiast de start vaak ook is, het vraagt om volharding en vertrouwen in God en in elkaar.

Herbronning leidt ook vaak tot nieuwe initiatieven. Ondanks de geseculariseerde samenleving, ontstaan rond religieuze instituten die aan het vergrijzen zijn, vriendenkringen die zich laten inspireren door de spiritualiteit van de Orde of congregatie.

Er zijn tal van nieuwe ontwikkelingen binnen het geloofsleven die ruimte verdienen en vragen om reflectie op het gemeenschapsleven. Hierbij worden we uitgedaagd om de kernwaarden van geloven (binnen een gemeenschap) scherp te stellen. Het is van belang zichtbaar te maken hoe we deze vorm kunnen geven in een kerk en samenleving waar mensen zoekend zijn naar wat werkelijk zin en betekenis heeft. Mensen voor wie het mysterie in hun leven God is, hebben behoefte aan inbedding, aan een thuis waar zij met anderen hun weg kunnen gaan.

Toegang €5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Verder trekken… in de geloofstraditie

  1. André Witlox schreef:

    Dank voor de uitermate boeiende en inspirerende lezing/confereantie van Tjeu Timmermans. Wat jammer dat er zo weinig Boskapellers bij aanwezig waren. Een thema wat zo is toegespitst op het bestaan en de voortgang van de Boskapelgemeenschap had op meer deelnemers mogen rekenen. Het had kunnen bijdragen aan inspiratie, het blijven volhouden en blijven staan in de eigen kracht van de Boskapel. Jammer.

    Hartelijke groet.

Geef een reactie