Omgaan met verlies en verdriet

Dinsdag 11 mei 2010, 20.00-22.00 uur; door drs. Mieke Ankersmid, psychotherapeut, gespecialiseerd in verliesverwerking.

We worden allemaal wel eens geconfronteerd met een groot verlies, bijv. van een ouder, een kind, je partner, een naaste collega. Een op de tien 20- tot 70-jarigen heeft een of beide ouders verloren als kind of jong volwassene. Ook kan een scheiding of de plotselinge diagnose van een ernstige ziekte zeer ingrijpend zijn. Soms raak je betrokken bij een collega of vriend die zoiets is overkomen.

Deze gebeurtenissen kunnen een keerpunt in iemands leven betekenen. De eerste neiging is om zo snel mogelijk gewoon door te gaan, maar dit werkt niet altijd. Blijvend verdriet kan het normaal functioneren (thuis, op het werk) lange tijd belemmeren, soms zonder dat degene die het treft zich dat realiseert. 
Hoe hiermee om te gaan? Diep zittende gevoelens breng je niet zomaar naar buiten, en anderen om je heen voelen zich er ongemakkelijk bij. Een kort woord of klein gebaar kan soms al veel doen. In andere gevallen kan het delen van verdriet met lotgenoten helpen (eventueel in een groep onder begeleiding). Belangrijk hierbij is dat dit gebeurt in een niet-bedreigend klimaat.
Het grote verdriet, het verlies kan dan een plaats krijgen. Het gevoel kan terugkomen dat aan jezelf en aan degene die niet meer bij je is recht is aangedaan. Dit kan nieuwe perspectieven openen.

Mieke Ankersmid schreef samen met T. Liese en M. Jens het boek: Verlaat Verdriet. In 1999 deed zij een opleiding bij Erna Ronken (leerlinge van E. Kübler-Ross) gericht op externalisatie van  onverwerkte emoties, bedoeld om deze alsnog te kunnen verwerken.

Toegang €5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie