Kiezen en loslaten, de weg door het leven

Dinsdag 23 november 2010, 20-22 uur; door Janny Verwijs opraem uit de Norbertijnencommuniteit Mariëngaard en Klaas Fongers opraem, prior van de Abdij van Berne Heeswijk

Een keerpunt in iemands leven heeft vaak te maken met het maken van keuzes. Hieraan zitten consequenties vast: kies je voor het een dan laat je het andere liggen, stel je anderen teleur. Soms zijn keuzes impulsief: “Dát is het!”, maar vaak gaat er een afweging aan vooraf door het tegenover elkaar stellen van voor’s en tegen’s; je grenzen opsporen. Keuzes maken is je toekomst in handen nemen, echter niet zonder ook verantwoordelijkheid te nemen tegenover anderen.

De inleiders van deze avond hebben beiden op latere leeftijd de keuze gemaakt in te treden in een Norbertijnen-klooster. Iemand die toetreedt tot een gemeenschap maakt een keuze en moet vooral veel loslaten. Norbertijnen volgen de Regel van Augustinus. De Regel is bij uitstek het instrument om vanuit de keuze die religieuzen hebben gemaakt, invulling te geven aan gemeenschapsleven. Hierin kan ook iets worden ervaren van de mensenkennis en de mildheid van Augustinus; hoe “samen delen” ook werkelijk handen en voeten kan krijgen, opdat niemand tekort komt.

Keuzes maken vraagt soms ook de regie uit handen geven; ongeacht de gevolgen de Weg van Christus te gaan. Dit vraagt stappen te zetten zonder precies te weten wat het resultaat is en is een oefening om het leven te laten gebeuren. Na het persoonlijke verhaal van de inleiders is er ook de gelegenheid om te spiegelen naar onze eigen keuzes die we maken, als persoon, in het gezin, op het werk, of als (Augustijnse) geloofsgemeenschap.

Toegang €5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie