Hem herkennen; een collage

Hem herkennen, collage

De collage is een bonte mengeling van portretten. Het valt soms niet mee om in het dagelijks leven Hem te herkennen in de mensen om ons heen.

De lijdende mens zien we liever niet. In tijdschriften die ik nodig heb om de collage te maken vind ik alleen lachende mensen, achter het masker van de glimlach schuilt het menselijk leed: ziekte, armoede, onderdrukking, afhankelijkheid.

Mensen die anders zijn zien we ook liever niet. De Nederlandse Spoorwegen hebben posters van de kunstmanifestatie “Niet Normaal” in de Beurs van Berlage in Amsterdam geweigerd op te hangen. Ze willen hun reizigers niet confronteren met beelden van mensen met een handicap. Op de posters is ondermeer een man te zien van wie een arm en een been zijn geamputeerd. Mensen die niet voldoen aan de norm van deze maatschappij worden buiten spel gezet.

We identificeren ons liever met succes, zoals dat van de schaatser Sven Kramer. Zijn glorieuze overwinning doet ons denken aan de verheerlijking op de berg Tabor. We kennen vele idolen, populaire gezagdragers en de meer bescheiden onbekenden.

Tussen de portretten vind je ook mensen die een voorbeeld voor ons zijn, zij die hun nek uitsteken om op te komen voor de mensen die onze hulp en bescherming nodig hebben. Die met gevaar voor eigen leven zich voor de medemens inzetten. Je kunt er zowel lichtende voorbeelden als valse profeten tussen ontdekken. De kunst is om ze van elkaar te onderscheiden.

Maar ook in heel gewone mensen kun je Hem soms zien oplichten, midden onder ons, op weg met elkaar. Het zet je aan het denken…

tekst en collage: Marjolijn Esser

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie