Verbonden met jou

Een groot feest stap je niet zo maar onvoorbereid binnen. Het grootste feest van de kerk is Pasen. En om naar dat grootste feest toe te leven trekt de kerk niet minder dan veertig dagen uit. Die veertig dagen dienen in het bijzonder ter voorbereiding van de doopleerlingen die in de paasnacht worden gedoopt. Pasen was al in de eerste christengemeente de doopdag bij uitstek.

In de doop nodigt God mij uit om met hem een verbond aan te gaan. Hij wil bondgenoot zijn van de aarde en van ons, mensen. En hij hoopt dat wij zijn bondgenoten willen zijn en zijn bedoelingen willen delen: zijn zorg om een leefbare aarde en zijn bekommernis om de waardigheid van elke mens.

Al eerder gedoopt, herinneren wij ons ieder jaar opnieuw ons woord van trouw en vertrouwen. Want ons geloven is niet iets dat in een keer gebeurt. Geloven is altijd in beweging. Het is een relatie die warm en nabij kan zijn, maar ook koud en vervreemd, en dikwijls iets tussen beide in. Daarom hernieuwen wij in de paasnacht onze doopbeloften. En op de zondagen in de Veertigdagentijd is het vooral de eerste lezing die ons vertelt wat dat verbond met God en met elkaar inhoudt.

Daarom is het thema van deze Veertigdagentijd: Verbonden met jou.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie