Sterven als keuze

Dinsdag 20 oktober 2009, 20.00-22.00 uur; door drs. Martien Pijnenburg, medisch ethicus, IQ Healthcare, UMC St Radboud, sectie Ethiek.

In veel culturen, en tot enkele tientallen jaren terug in onze eigen cultuur, was het ondenkbaar om te kiezen voor de dood, om daarmee te ontsnappen aan door ziekte veroorzaakt lijden. Laat staan dat het wettelijk mogelijk was. Voor wat betreft Nederland zijn euthanasie en hulp bij zelfdoding, mits voldaan aan bepaalde zorgvuldigheidseisen, in brede kringen aanvaard. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor palliatieve zorg, bijvoorbeeld in hospices, geweldig toegenomen.

Allereerst zullen enkele achtergronden van deze ontwikkelingen worden geschetst. Daarna staan we stil bij enkele vragen.

Van ethische aard: mag ik zelf beschikken over mijn dood? Mag ik een ander vragen mij te doen sterven? Kan ik, als arts, het voor mezelf verantwoorden om op die vraag in te gaan? Is er een moreel verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie?

Van spirituele aard: heeft lijden zin? Wat is de betekenis van lijden in onze cultuur? Is zingeving aan lijden, zo dat al mogelijk is, niet iets heel persoonlijks?

Na een inleiding door de spreker, zullen deelnemers worden uitgenodigd met de inleider en elkaar over deze vragen in discussie te gaan.

Toegang €5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie