Silence and the city, verdieping en inkeer in de drukte van alledag

Dinsdag 9 juni 2009, 20.00-22.00 uur; door drs Suzanne van der Schot, docente Nederlands te Amsterdam.

Kloosters lagen vanouds op plaatsen waar mensen een ‘woestijnervaring’ hadden. Dat wil zeggen, buiten de bewoonde wereld, in de eenzaamheid. In 1975 besloot een jonge Franse priester, Pierre-Marie Delfieux, een klooster te stichten in de moderne woestijn: de grote stad. Hij begon met een groep mannen en vrouwen dagelijks de getijden te bidden in een kerk in het centrum van Parijs.

Suzanne van der Schot besloot op 30-jarige leeftijd in te treden bij deze Fraternités Monastiques de Jérusalem. Niet gelovig opgevoed, maar geboeid geraakt door het geloof, groeide het verlangen om op een radicale manier voor dat geloof te kiezen. Een tijd van veel nieuwe ervaringen brak aan. De schoonheid van het getijdengebed, de warme vriendschappelijkheid van de gemeenschap, maar ook de lange dagen, de eenzaamheid. Na een verblijf van een jaar in deze gemeenschap moest zij, ondanks al het moois, tot de conclusie komen dat zij niet voor het kloosterleven gemaakt was. Eenmaal weer terug in Nederland pakte zij haar oude bestaan als docente Nederlands op een middelbare school in Amsterdam weer op. Daar probeert zij nu zo goed als het gaat de verworvenheden van het monastieke leven, de stilte, de regelmaat van het gebed, in stand te houden.

Deze avond zal zij vertellen over haar ervaringen in Parijs en over die toen ze weer terug was in Nederland. U bent van harte uitgenodigd uw ervaringen, mening en vragen te delen.

Suzannes boek met gedetailleerde beschrijving van haar ervaringen: Moeilijk te Geloven; leven in een klooster in Parijs (2006, Uitgeverij Nw Amsterdam) ligt in de boekhandel.

Toegang: € 5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie