Schilderijen “Licht aan de kim”

Tijdens Advent en Kerst konden we kijken naar schilderijen van Marjolijn Esser. In de kapel zijn ze nu weg, dus hangen we ze hier op voor wie ze nog wil bekijken.

Licht aan de kim 1 (klein)Licht aan de kim 2 (klein)
Licht aan de kim 3 (klein)Licht aan de kim 4 (klein)

De advent is telkens weer een bron van inspiratie bij het schilderen. Twee jaar geleden was het uitgangspunt bij het maken van adventsschilderijen: het zo lang mogelijk uithouden in het duister om zo het kleinste lichtpuntje en kleurnuances te kunnen opmerken.

Dit jaar is Licht aan de kim het thema van de advent in de Boskapel. Schildertechnisch gezien precies omgekeerd. De aandacht is van meet af aan sterk op het licht gericht. De schilderijen die wekelijks het thema verbeelden zullen dus aan licht en kleur gaan winnen.

Toen ik eens in een mistbank verzeild raakte vond ik dat beangstigender dan ‘gewoon in het donker’ omdat je ogen snel wennen aan het donker, maar in dichte mist zie je de weg bijna niet. Je concentreert je op het licht van tegemoetkomend verkeer of op het rode licht van de auto die voor je rijdt. Soms doemt er plotseling hulp op en kun je de weg samen vervolgen.

Op het vierluik zien we dat het licht steeds sterker wordt, dat het naar je toe lijkt te komen als we erop gericht zijn. De mensen om ons heen worden ook steeds meer zichtbaar. Samen zoeken we de weg naar het Licht van kerstmis.

De schilderijen zijn gemaakt met gemengde technieken, waardoor de afbeeldingen maar een beperkt idee geven van deze schilderijen. (Met dank aan Jan van Lierop voor de foto’s.)

Marjolijn Esser

Licht aan de kim 1

Licht aan de kim 2

Licht aan de kim 3

Licht aan de kim 4

De schilderijen zijn © Marjolijn Esser

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie