De Bijbel en de Koran, een verhaal van twee steden

Dinsdag 6 oktober 2009, 20.00-22.00 uur; door prof. dr. Anton Wessels, emeritus hoogleraar godsdienstwetenschappen, VU Amsterdam.

De Bijbel vertelt eigenlijk A Tale of Two Cities’, Een verhaal van twee steden: namelijk Jeruzalem en Babel. De stad van gerechtigheid en vrede tegenover de stad van onrecht en onderdrukking. Het uiteindelijke toekomst perspectief is gericht op het nieuwe Jeruzalem (Openbaring), de stad met de fundamenten waar God zelf de ontwerper en bouwmeester is (Hebreeën 11,10).

Ook van de Koran kun je zeggen, dat het gaat om een verhaal van twee steden: Mekka en Medina. Mekka dan als stad van onrecht in de eerste periode van het optreden van de profeet Mohammed (610-622) en de stad Medina die ‘de lichtstad’ zou gaan heten, de nieuwe stad waar gerechtigheid zou worden gedaan.

Ingegaan wordt op de verbindende boodschap van de verhalen van de drie boeken, Tenach, Evangelie (Nieuwe Testament) en de Koran – Abraham, Mozes, Jezus, en Mohammed. Wat is de boodschap van die verhalen voor onze huidige multiculturele steden?

Toegang €5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie