Augustinuslezing: Augustinus als onderwijsexpert

De Catechizandis Rudibus

Dinsdag 22 september 2009, 20.00-22.00 uur; door dr. Vincent Hunink, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en het Augustijns Instituut Eindhoven.

Wat moet je beginners vertellen over de christelijke leer? Hoe houd je er zelf plezier in, ook al moet je iets voor de honderdste keer uitleggen? Kortom, hoe geef je goed en inspirerend onderwijs, zonder zelf gedemotiveerd te raken? In zijn geschrift De Catechizandis Rudibus (Over het eerste geloofsonderricht) geeft Augustinus antwoorden op deze vragen. Hij schreef het boek op verzoek van een bekende uit Carthago, en het is direct gericht op de dagelijkse praktijk. Allereerst gaat Augustinus in op didactische punten. Hij benadrukt de manieren waarop de docent zijn eigen blijmoedigheid op peil kan houden. Vervolgens geeft hij een model-uiteenzetting van de christelijke leer en de hoofdpunten uit de bijbel.

Veel van wat Augustinus schrijft is relevant en ook in onze tijd toepasbaar voor iedereen die effectief onderwijs wil geven. In het huidige onderwijsdebat krijgt het zelfs een verrassend actuele betekenis. De wijsheid van de vroege kerkvader kan ook voor moderne mensen een steun zijn. En de samenvattingen van de christelijke leer zijn minstens nuttig voor wie daarvan eigenlijk niet heel goed op de hoogte is.

Toegang gratis

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

2 reacties op Augustinuslezing: Augustinus als onderwijsexpert

  1. Beheerder schreef:

    Aanmelding liefst via e-mail of telefonisch. Zie hierboven.

  2. Ramaker schreef:

    Geeft zich op voor de lezing op 22-9 door dr. V Hunink.

Geef een reactie