Verlangen

Dinsdag 25 november, 20.00 – 22.00 uur; door Etienne Herrebaut osa, subprior augustijnenklooster St Stefanus in Gent (B)

Geheel ons leven is verlangen. Het is een drijfveer dat ons leven vooruitduwt. ’s Morgens verlangen we zus, ’s avonds zo en op de middag weten we het niet zo goed meer.

Verlangen: wat is dat? Verlangen naar een ijsje of verlangen naar een vriend is niet hetzelfde. Blijkbaar zijn er basisverlangens die gedragen worden door veel diepere verlangens in ons zelf.

Nadat we verlangen wat hebben bekeken en rondgedraaid gaan we proberen iets te zeggen over verlangen bij Augustinus. Voor hem is geheel het leven van een echt christen één verlangen. Verlangen is als bidden en als we verlangen bidden we altijd. Verlangen is ook liefhebben. Verlangen doet pijn. Een mens kan gewond zijn door verlangen. Het gemis kan zwaar zijn om dragen. Door verlangen komen we echter ook dichter bij God.

Tenslotte gaan we even nadenken over verlangen in ons persoonlijk leven. Wat, wie drijft ons leven? Wat is het doel dat ons naar zich toetrekt? Wat zijn de prioriteiten in ons christelijk leven? Is het élan van ons verlangen niet wat versnipperd: tegelijk naar voor en naar achter, naar links en naar rechts? “Waar je schat is daar zal je hart zijn”, zei Jezus reeds (Mt. 6,21).

Prijs: € 5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie