Nogmaals onze Vastenactie 2008

Dit jaar staat onze vastenactie in het teken van Bolivia. We willen arme studenten van de katholieke universiteit van La Paz – waar pater Hans van Berg momenteel rector magnificus is – financieel ondersteunen.

Pater van de Berg vraagt speciaal onze aandacht voor María Viscarra en voor Reynaldo Rodrigo. Maria is gehandicapt geraakt, doordat zij als baby van zeven dagen van tafel is gevallen. Evenals haar oudere broer en zus kan zij echter goed leren. Alle drie de kinderen hebben met goede resultaten de middelbare school doorlopen. (Paters van Don Bosco verzorgen in heel Bolivia voortgezet onderwijs voor leerlingen van wie de ouders de particuliere scholen niet kunnen betalen.) Nu studeren alle drie de kinderen op de katholieke universiteit. Hun vader en moeder kunnen dat niet bekostigen. Vader verdient als gymnastiekleraar niet meer dan € 130 in de maand. Moeder heeft twee banen: zij is op de eerste plaats lerares huishoudkunde op een basisschool. Daarmee verdient ze € 30 in de maand. Daarom heeft zij er nog een winkeltje met cosmetica bij. In goede maanden levert dat een extra inkomen op van € 70.

Een totaal maandinkomen van € 230 is voor een gezin met drie studerende kinderen zelfs in Bolivia te weinig om alles te bekostigen. Pater van de Berg wil dit meisje met een handicap kansen op een goede toekomst te bieden. Daarvoor heeft hij onze hulp nodig.

Van Reynaldo zijn vooral de familieomstandigheden betreurenswaardig. Zijn vader heeft zeven jaar geleden het gezin verlaten. Moeder leidde daarna het gezin en had een eigen handeltje. Helaas is zij getroffen door hoogteziekte ( La Paz ligt op ongeveer 4000 meter zeehoogte). Eigenlijk zou zij moeten verhuizen naar een lager gelegen streek, maar wil dat in het belang van haar kinderen niet doen. Het oudste meisje in het gezin, Roxana, zorgt nu voor het gezinsinkomen. Zij geeft op particuliere basis taallessen en brengt soms € 200 per maand

binnen. Toch blijft er te weinig over om naast de gezinsuitgaven ook nog voor de ijverige Reynaldo de studiekosten te betalen. Zowel Maria als Reynaldo krijgen nu ondersteuning vanuit het studentenfonds. Als wij tijdens deze vastenactie goed over de brug komen, kunnen via dit fonds deze twee studenten en hopelijk ook anderen worden geholpen. De bus voor de vastenactie staat al in de kapel!

Jan Broeders

Dit bericht is geplaatst in Teksten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie