Luthers lef

Dinsdag 11 november (de verjaardag van Luther!), 20.00-22.00 uur; door dr. Dick Akerboom, theoloog, universitair docent patristiek en geschiedenis van de theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg

De uitspraak “Hier sta ik, ik kan niet anders”, die wordt toegeschreven aan Maarten Luther, zou in de mond genomen kunnen zijn door veel mensen die in de loop van de geschiedenis als ketter zijn veroordeeld. Deze uitspraak van Luther maakt ons erop opmerkzaam dat de scharnierpunten in de geschiedenis van de theologie steeds daar te vinden zijn, waar theologen tegen de grenzen aanlopen die door het leergezag in de kerk zijn getrokken. Staande voor God menen deze theologen het leergezag van de kerk omwille van de waarheid te moeten weerstaan.

Degenen die in de kerk beschuldigd zijn van ketterij zijn lang niet altijd fanatieke onrustzaaiers die zich koste wat kost tegen het kerkelijk leergezag willen verzetten. Geen van hen zocht van het begin af aan het verzet tegen de geloofswaarheid, ook Luther niet.

De centrale vraag in de geschiedenis van de theologie is eigenlijk: “Hoe houden vernieuwers het uit?”, als we bedenken door hoeveel strijd zij vaak heen moesten.

Op de Rijksdag van Worms (1521) wordt de Augustijner monnik Maarten Luther in navolging van de pauselijke bul Exurge Domine, waarmee hem de ban werd aangezegd, een ‘verstokte scheurmaker en notoire ketter’ genoemd. Om een afwijkende mening te evrkondigen, zoals Luther deed, moest men dus veel lef hebben.

Het paradoxale in de geschiedenis van de theologie is dat datgene wat in het verleden zo duidelijk als ketters kon worden aangewezen en veroordeeld in het licth van diezelfde geschiedenis juist minder duidelijk is geworden. Maarten Luther, die in de zestiende eeuw werd gezien als ketter bij uitstek, wordt tegenwoordig door katholieke theologen gezien als ‘vader in het geloof’!

Prijs: € 5 ,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie