Gebed als weg door het leven heen

Dinsdag 8 april, 20.00–22.00 uur: door dr. Herman Andriessen aa, doceerde pastorale psychologie en spiritualiteit.

Het gebed, niet als vlucht uit het leven, maar als een weg door het leven heen.

Deze omschrijving van het gebed is het uitgangspunt van deze voordracht. Omdat bidden voor velen niet altijd gemakkelijk is, zal de inleider deze avond een handreiking doen.

Vaak is het gebed vol onrust, omdat ons hart door zoveel dagelijkse beslommeringen bewogen
wordt. Gebed vraagt dan ook om tijd, om relativering maar vooral om de weg naar binnen zo volledig en aandachtig mogelijk te wíllen gaan. Augustinus meent dat al ons bidden een uiting van verlangen is. Misschien is dit dan ook wel de kern van bidden! Wie bidt, gaat een relatie aan en wil de Ander ontmoeten. Bidden is dan ook God om aandacht vragen. De basis van ieder gebed is dat God belang stelt in mij, zoals ik ben. Wie naar Hem uitgaat, moet even van zichzelf weggaan en de situatie van dit moment achter zich laten om zich in Gods richting te willen begeven. Al gaande groeit dan het vertrouwen in zijn Aanwezigheid. Maar hiervoor is het wel van belang op weg te gaan! Niet om de verantwoordelijkheid aan Hem over te dragen, maar meer met de vraag de verantwoordelijkheid met Hem te willen delen.

Op God vertrouwen is een leerschool voor de rijping van ons vertrouwen. Maar soms is God ver weg, en voelen we ons onmachtig, moeten we God inlichten, mogen we klagen! Een enkele gebedsregel volstaat al om ons in verbinding met God te brengen.

Op de avond zijn ook boekjes van Herman Andriessen te koop.

Prijs: € 5 ,= (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie