De weg die Dag Hammarskjöld koos

Dinsdag 27 mei, 20.00–22.00 uur; door dr. Jos Huls ocarm, docent spiritualiteit bij het Titus Brandsma Instituut.

Deze legendarische figuur, secretaris-generaal van de Verenigde Naties die postuum de Nobelprijs voor de vrede werd toegekend, was een zeer begaafd en scherpzinnig man. Hij durfde behalve diplomaat en groot organisator ook mysticus te zijn; iemand met een ongekend intens innerlijk leven die zijn kracht en wijsheid putte uit de bron van het leven zelf.
Na zijn tragische dood werd het boek ‘Merkstenen’ in de vorm van een manuscript gevonden. Hierin schetst hij zijn geestelijke weg, zijn reis naar binnen. Geen verhaal van intense religieuze ervaringen en van mystieke extases, maar wel van het geleidelijke en onopvallende proces waarin een hooghartig, pretentieus maar eenzaam man de weg leert gaan van totale zelfovergave en van belangeloze liefde. Deze weg was niet vanzelfsprekend en naar zijn zeggen niet het resultaat van zijn eigen inspanningen. Want hij ging een weg die hij menselijk gesproken op grond van zijn eigen kracht niet kon gaan. Hij ging op weg, maar al gaande baande zich ook de weg in hem.

Hammarskjöld heeft, ondanks zijn positie, zijn hele leven gevochten voor de zin in zijn leven. In jaren van pijnlijke worsteling heeft hij moeten leren zichzelf los te laten en vrij te worden van zichzelf. Steeds opnieuw moest hij afscheid nemen van zichzelf en werd hij ten diepste vrij door de elk moment herhaalde zelfovergave.

Uiteindelijk heeft de weg hem gekozen op een ongrijpbaar en onnoembaar ogenblik!

Toegang € 5,—

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie