Adventsthema 2008: Licht aan de kim

Met het einde van het kalenderjaar in zicht worden de dagen alsmaar korter, en legt duisternis steeds meer beslag op het leven van alledag. We wapenen ons daartegen door kunstlicht in alle sterkten te ontsteken, maar wie afstand neemt van de schijn van alledag ervaart de duisternis in de wereld daarbuiten intens. Vergelijkenderwijs kun je dan ook spreken van de Godsverduistering die onze wereld kenmerkt.

De mens heeft van de eerste dag af het afwisselen van licht en duisternis intens beleefd. Al in voorchristelijke tijden werd de terugkomst van het daglicht rond het einde van de winter gevierd. Er kwam weer licht aan de kim, en dat mogen wij ook zeggen van het mystieke licht dat de komst van Christus in de eerste kerstnacht omstraalde.

Er zijn tijden en momenten dat onze horizon verduisterd is, dat wij nauwelijks zicht hebben op de wereld rondom ons en dat wij reikhalzend uitzien naar meer licht. Dat licht maakt het mogelijk onze levensweg te gaan, om de weg des Heren te bereiden. Waar het ons overkomt dat onze ogen het licht niet kunnen of willen opvangen, zijn er tochtgenoten die ons bij de hand willen nemen en ons wegwijs kunnen maken. Treffend is dat verlichten twee betekenissen heeft: de duisternis opheffen en iemands last dragelijker maken.

In de vier weken voor Kerstmis staat het Licht aan de kim als adventsthema ons voor ogen, tot wij de komst herdenken van Hem die het Licht der wereld genoemd wordt. Het licht aan de kim is het Licht dat ons aanstoot in de morgen.

Koen van Rossum

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie