Adventsactie 2008: Licht aan de kim voor het blindenonderwijs in Congo

Zorg voor blinde kinderen in CongoJuliana Fragoso uit Angola gaf mij te kennen, dat ze graag iets wil betekenen voor de blinde kinderen in haar land. Zelf is zij door een oogziekte langzaam blind geworden. In Nederland, waar zij sinds haar twaalfde jaar woont, krijgt zij ontwikkelingskansen die zij niet gekregen zou hebben in Angola.

In overleg met haar heb ik contact gelegd met Sensis International, de organisatie voor visueel gehandicapten in Grave. Daar hoorde ik dat er momenteel geen projecten lopen in Angola, maar dat er wel een verzoek binnen was vanuit de Congo, waar Sensis ten volle achter kan staan. Ook de Liturgiegroep van de Boskapel toonde zich enthousiast over deze aanvraag.

Het betreft een project van pater Martien Konings scj. Als missionaris in Congo liep hij in 1982 een tropische virusinfectie op. Daardoor raakten zijn onderste ledenmaten verlamd. Voor zijn verder leven werd hij afhankelijk van een rolstoel. Dit belette hem niet om terug te keren naar zijn missiegebied en zich vanaf toen te wijden aan de ontwikkeling en integratie van gehandicapten. In de zuidwestelijk gelegen stad Kisangani richtte hij Centre Simama op. Het geven van een goede vakopleiding staat daar centraal. Na het voltooien van de opleiding krijgt men daar een gereedschapset mee om zich zelfstandig te vestigen; bijvoorbeeld als meubelmaker, kleermaker, schoenmaker of landbouwer. Aanvankelijk richtte het centrum zich vooral op mensen met een fysieke handicap, maar momenteel is het uitgegroeid tot een centrum waar ook dove en blinde mensen worden opgeleid door een vakbekwaam team.

Natuurlijk wonen in een land, waar blindheid door tropische ziekten meer voorkomt dan in Nederland, niet alle mensen met een visuele beperking in de buurt van de stad Kisangani. Daarom zijn er kleinere centra in de provincie. Eén van die centra is Centre Bartimee, waar 26 blinde kinderen onderwijs krijgen. De leerkrachten daar zijn echter niet gespecialiseerd in deze vorm van onderwijs. Pater Martien Konings wil de onderwijzers van deze school beurtelings enkele maanden stage laten lopen op het goed geoutilleerde centrum Simama. Dan kunnen zij het specifieke van het onderwijs aan visueel gehandicapten leren en bovendien met eigen ogen zien hoeveel mogelijkheden ook hun leerlingen bij goede begeleiding hebben. De reis- en verblijfskosten en hun vervanging moet betaald worden.

Voor dit stageproject is een bedrag nodig van € 1750,-. Geregeld brengt een Adventsactie in de Boskapel meer op. Zou het ook dit jaar het geval zijn dan worden er via Sensis materialen aangeschaft die nodig zijn bij deze vorm van onderwijs.

Namens de liturgiegroep, Jan Broeders

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie