Wat kunnen christenen leren van het boeddhisme

Dinsdag 30 januari, 20.00 – 22.00 uur; door Dr. Paul van der Velde, hoogleraar Godsdienstwetenschappen aan de faculteit der Theologie van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Wie denkt dat christendom en boeddhisme filosofisch ver van elkaar liggen heeft het mis.

De kern van het boeddhisme wordt gevormd door de vier waarheden. Het doel van deze waarheden is antwoord te geven op een menselijk probleem: het lijden. De kern van het christendom is dat mensen geloven in één God, in drie personen: de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Het bereiken van het Rijk Gods staat bij christenen centraal.

Hoewel het boeddhisme geen God erkent, zijn er wel opmerkelijke parallellen te trekken tussen beide tradities. In het christendom herkent men de helende kracht van de Heilige Geest die in het boeddhisme wordt aangeduid als de bevrijdende werkzaamheid van oplettende aandacht en aanwezigheid. In het boeddhisme herkent men de christelijke liefde in de vorm van het onvoorwaardelijke mededogen met alle levende wezens. Beide tradities beklemtonen bovendien het belang van aandacht voor spirituele beoefening en gemeenschapszin.

Je hoort vandaag de dag ook wel zeggen dat het boeddhisme een aanvulling is op het christelijke geloof, vanwege zijn diepe zelfontplooiing door middel van transcendente meditatie.
Maar wat weten we eigenlijk van het boeddhisme en wát kunnen wij christenen dan van het boeddhisme leren? Op deze avond zal op deze vragen nader worden ingegaan.

Toegang: € 5,00

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie