Is God een handelende God? Denken over Gods macht, onmacht en almacht

Maandag 10 december, 20.00-22.00 uur; door prof. dr. Palmyre Oomen, theoloog, filosoof en bioloog, werkzaam op het Heyendaal Instituut van de Radboud Universiteit te Nijmegen en bijzonder hoogleraar filosofie aan de Technische Universiteit Eindhoven

De visie dat God in de wereld van invloed is, kan met recht gelden als een centraal thema in de bijbel en in de christelijke traditie – tot op heden. God wordt gezien als actief betrokken bij de wereld en bij onze geschiedenis. Maar het is tegelijkertijd een zeer aangevochten geloofspunt, want zien we iets van Gods handelen bij de vele gebeurtenissen die ons treffen?

Het geloof in Gods macht en almacht kan de ellende die ons treft soms extra ellendig maken: God redt kennelijk niet, terwijl Hij dat wél zou kunnen… Het beeld van Gods macht en almacht vindt dan ook bij atheïsten gretig aftrek, als iets om de gelovigen mee te bespotten,
(zo ook in Ps 22, 8-9).

Je kunt zeggen dat lijden aan de ene kant de idee van een machtige en goede God weerspreekt (die zou het immers wel tegengehouden hebben), maar dat lijden omgekeerd ook schrééuwt om Gods macht (als fundament voor onze hoop dat het lijden niet het laatste woord heeft).

Deze avond zullen we enkele lijnen uitzetten die een ander beeld van Gods handelen oproepen. Een ander beeld van Gods macht en onmacht en almacht, dat mogelijk ons denken vlot kan trekken om uit die impasse te komen van Gods goedheid, Gods almacht en ons lijden — dat drietal dat zo moeilijk samen te denken is.

De inleider is auteur o.a. van het boek Doet God ertoe?

Toegang €4,—

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie