Huwelijk en kerkelijk recht

Dinsdag 9 oktober, 20.00-22.00 uur; door dr. Martien van den Nieuwenhuizen osa, theoloog/filosoof

Nu er steeds minder huwelijken “voor de Kerk” gesloten worden en de kerkelijke wetgeving daaromtrent steeds ondoorzichtelijker wordt, is het wellicht wenselijk om dit proces te evalueren.

Een van de bezwaren tegen het kerkelijk huwelijksrecht is dat er sprake is van een dualiteit van kerkelijk en burgerlijk huwelijk. Het gevolg hiervan is dat het burgerlijk huwelijk door katholieken niet serieus genomen werd. Daarom is in de Nederlandse wet bepaald, dat de burgerlijke huwelijkssluiting moet plaats vinden vóór de kerkelijke.

De vraag doet zich hier voor: heeft de kerk (“Rome”) zich te bemoeien met huwelijk en huwelijkssluiting? Kan het instituut kerk uitmaken, wanneer een huwelijk geldig is, juist nu er een scheiding is van kerk en staat? Om daar een antwoord op te geven, moet eerst nagegaan worden wat de kerk bepaalt omtrent huwelijk en huwelijkssluiting. Vooraf kan men het artikel Kerk, huwelijk en sacrament lezen in het meinummer 2007 van Op de hoogte. Mogelijk kan dit de interesse voor dit onderwerp versterken.

Toegang €4,—

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie