Barmhartigheid is als een kampvuur, maar is het nog iets van deze tijd?

Dinsdag 13 februari, 20.00 – 22.00 uur; door Dr. Marinus Buiting, arts, jurist en voorzitter van de Beweging van Barmhartigheid.

Werken vanuit liefde en compassie, waarbij iedereen zich voelt uitgenodigd er samen de schouders onder te zetten; is dat nog van deze tijd? Zelfs in grote bedrijven kan barmhartigheid vorm krijgen en kan dit de productiviteit van een bedrijf verhogen. Als je alles verzakelijkt, moet je daar op termijn de rekening voor betalen, omdat er geen gemeenschap is ontstaan die iets voor elkaar overheeft.

Kernwoorden bij barmhartigheid zijn: zien, bewogen worden en in beweging komen. Daarom is barmhartigheid als een kampvuur: je begint in het donker en de kou. Maar steek het vuur aan en je creëert geborgenheid, de kwade krachten gaan weg, er ontstaat warmte en licht. Heb je je gewarmd, dan kun je de wereld (weer) aan.

Barmhartigheid heeft naast een sociaal ook een religieus aspect; het is een dragend element van alle wereldbeschouwingen. In onze soms doorgeschoten individu-gerichte maatschappij, kan barmhartigheid in vele verschillende opzichten vorm krijgen. Het kan in het klein gaan over menselijke ontmoetingen en dat betekent niet alleen dat men elkaar tegenkomt, maar ook echt ont-moet en er voor de ander even niets hoeft! Vaak hebben we geen tijd voor elkaar en geven we de dakloze maar snel even een euro! Maar durven we ons wel echt te laten raken door wat er met een ander in zijn kwetsbaarheid en kleinheid gebeurt, en ernaar te handelen?

Toegang: € 5,00

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie