Adventsactie 2007: Nieuw onderkomen voor de Voedselbank

Binnen onze Boskapelgemeenschap is het een mooie traditie, dat we in de adventstijd geld bijeen brengen voor een goed doel. Op voorstel van één van de vaste bezoekers van onze kapel willen we dit jaar de Voedselbank Nijmegen sponsoren. Daar is een goede reden voor. Ondanks de groeiende economie, blijkt de welvaart in ons land slecht verdeeld te zijn. Een toenemend aantal huishoudens zakt onder het bestaansminimum. Het gaat hierbij echt om de absolute minima. Dit wordt getoetst.

Concreet gaat het om eenpersoonshuishoudens die na betaling van hun vaste lasten nog € 150 of minder in de maand te besteden hebben. Dat is dan alles wat ze hebben om hun eten te kopen, zich te kleden en zich te ontspannen. Per volwassene in hetzelfde huishouden, komt daar dan € 50 bij en per kind mag het besteedbaar bedrag met € 25 worden verhoogd.

Vooral gezinnen met kinderen hebben het zwaar. Zeker opgroeiende kinderen brengen veel kosten met zich mee. Qua kleding en verzorging willen zij niet achterblijven bij hun leeftijdsgenoten. Ook gunnen we hen het lidmaatschap van clubs en het uitoefenen van hobby’s Gelukkig is Nijmegen een gemeente die aandacht heeft voor dit probleem. Ook de regering van dit moment krijgt – na een fase van de ogen sluiten en ontkennen – meer aandacht voor deze minima. Emeritus bisschop Muskens staat niet meer alleen als een roepende in de woestijn.

Naast gemeentelijke hulp en ondersteunende maatregelen van de rijksoverheid, ligt er toch nog een specifieke taak voor de Voedselbank. De medewerkers/vrijwilligers zorgen ervoor, dat de minima geregeld een voedselpakket krijgen. De inhoud is afhankelijk van wat producenten en distributeurs van levensmiddelen gratis beschikbaar stellen. De voedselbank accepteert alleen producten die 100% kwalitatief goed zijn. Zo wordt voorkomen dat producten nodeloos vernietigd worden of als veevoer gebruikt, terwijl medeburgers deze nodig hebben.

De levensmiddelen worden verzameld en opgeslagen door vrijwilligers van de Voedselbank. De opslagruimte van de Nijmeegse Voedselbank werd te klein. Gelukkig heeft men nu een grotere ruimte ter beschikking gekregen, maar die moet nog wel worden ingericht. Daarbij willen wij helpen in het kader van onze adventsactie. Als we de afgelopen jaren als criterium mogen nemen, kan de Stichting voedselbank er zelfs op rekenen, dat er in de Kersttijd nog een extraatje voor de gezinnen met kinderen overblijft. Wij gunnen immers niet alleen onszelf en ónze naasten, maar alle mensen een gelukkig en zalig kerstfeest.

Jan Broeders

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Teksten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie