Spiritualiteit van Rembrandt, meester van de verstilling

20.00 – 22.00 uur; door dr. Anne Marijke Spijkerboer, predikant, en publiciste op het gebied van kunst, theologie en spiritualiteit.

Wat is er omgegaan in Nederlands beroemdste schilder, die 400 jaar geleden geboren is en 600 schilderwerken, 300 etsen en 2000 tekeningen heeft nagelaten?

Rembrandt is een schilder die zich graag heeft laten inspireren door de bijbel; aanvankelijk vooral het Oude Testament, later meer gebaseerd op het Nieuwe Testament. De bijbelse schilderingen worden wel als de besten uit zijn rijpere jaren beschouwd, omdat hij op uitmuntende wijze personen schildert die nadenken, in zichzelf zijn gekeerd, schrikken, staren en bidden. Je ziet dat ze niet gericht zijn op de wereld buiten hen. Daarom gaat er van zijn werk vaak een verstilling uit, een inkeer, een verlangen om achter het geheim te komen dat je in zijn werk begint te vermoeden.

In het begin van zijn ‘rijpe jaren’ is vooral de Christus-figuur erg belangrijk voor hem; scènes uit het leven van Jezus Christus spreken tot zijn verbeelding. Zijn werken verraden vaak diepgevoelde innerlijke emoties en zijn taferelen stralen dan ook vaak een intense kalmte uit.

Ook zijn engelen zijn bij velen favoriet, omdat zij diepere lagen kunnen raken bij de toeschouwer. Vaak zijn zijn engelen zorgzaam en betrokken. Daarnaast gaat er van Rembrandts wegvliegende engelen vaak iets bevrijdends uit; zij laten een vrijheid en onafhankelijkheid zien, een kunnen loslaten.

Tijdens deze avond gaan we samen een aantal van deze werken bekijken om te zien wat de schilder inspireerde en wat er in hem omging.

Toegang: € 5,=

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie